De 34ste editie van Le Festival Mondial du Cirque de Demain in Parijs vond plaats van 24 tot 27 januari. België werd er vertegenwoordigd door Bert Loenders en Frederique Snoeks, bekend als Bert & Fred. Zij hebben vijf jaar hard gewerkt aan de Washington Trapeze om tot dit niveau te komen.

Het festival van Cirque du Demain is een competitie voor jong circustalent uit de hele wereld. Ook de jury is mondiaal samengesteld. Er zitten mensen in van onder andere Cirque du Soleil, Cirque Eloize (Canada), Circus Niculini (Rusland), de acrobatengroep uit Shanghai (China) en Dragone Entertainment (België). Naast de traditionele gouden, zilveren en bronzen medailles, geven individuele circuscompagnies nog tal van andere prijzen. Bert en Fred veroverden de 'Special price from the jury', 'Prix de la ville de Paris' en de 'Price from the group Acrobatique de Shanghai'.

Lange weg

Bert en Fred volgden in Nederland een hogeschoolopleiding circus. Aan de ACaPA (Academy for Circus and Performance) in Tilburg specialiseerden ze zich in de Washington Trapeze. Naast de Washington Trapeze brengen ze ook komische intermezzo’s. Bert wordt bestookt met een mens, een hamer en zelfs een zweep. Maar op hun trapezes bewijzen ze dat ze niet alleen grappig zijn, maar ook uitstekende acrobaten.

"Het was een hele ervaring", zegt Bert over hun optreden op Cirque du Demain. "We hebben een hele weg afgelegd. Als ze vorig jaar hadden gevraagd om er te spelen, dan was het voor ons te vroeg geweest." Bert en Fred zijn vijf jaar geleden pas begonnen. "Dat was op een heel erg laag niveau", vertelt Fred. "Nu waren we er zowel mentaal als technisch klaar voor", vult Bert aan. Aangespoord door hun vrienden van Ell Circo d’Ell Fuego en ACaPA en een uitzinnig publiek werd het optreden een fantastische belevenis.

400 aanvragen

Om te mogen optreden op het prestigieuze Cirque de Demain moet je een hele procedure volgen. Maar niet iedereen kan dat zo maar doen. Bert en Fred werden ervoor gevraagd. "We hebben gehoord dat er uiteindelijk 400 applicaties zijn ingediend", zegt Fred. Uit die aanvragen zijn 25 acts gekozen. "En wij zaten ertussen!", glundert Bert.

Luxeprobleem

Als je met zulk een moordende concurrentie toch prijzen in de wacht sleept, betekent dat je een plek in de circuswereld verdiend hebt. Maar hebben zulke prijzen ook belang voor een verdere carrière? "Dat is allemaal relatief", verduidelijkt Fred. "Het is natuurlijk heel leuk dat we drie prijzen gewonnen hebben. Bovendien staan ze goed op je cv. Maar uiteindelijk komen contracten van mensen die de show tof vinden. Hoeveel prijzen je ook wint, de organisatoren moeten je act goed vinden." Op dit ogenblik lopen de mails van circusorganisatoren overal ter wereld binnen. Het is nu een kwestie van de juiste keuze te maken. "Wat natuurlijk een luxeprobleem is", benadrukt Fred. "Maar het maakt het toch allemaal een beetje eng. Maken we wel de juiste keuze?" Bert relativeert: "We mogen in Shanghai optreden. Dat is het rechtstreekse gevolg van de prijs die we van de acrobatengroep van Shanghai hebben gekregen. Dat is toch heel mooi?"

© 2013 - StampMedia - Leen Vermont