(Supo.be) '1 op 20 jongeren heeft geslachtsziekte' kopte De Gazet van Antwerpen op 13 februari. Volgens Boris Cruyssaerts, woordvoerder bij het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa, moet dat nieuws genuanceerd worden.

"Er bestaan geen exacte cijfers rond chlamydiabesmettingen in België", zegt Cruyssaerts." Bij HIV is elke huisarts verplicht om positief geteste patiënten te registreren. Bij andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) is dat niet het geval. Cijfers die we wel hebben, zijn gebaseerd op de bevindingen van een netwerk van artsen en laboratoria. Ook cijfers uit het buitenland extrapoleren we naar de Belgische situatie." Uit dat cijfermateriaal blijkt dat één op twintig Belgen besmet is met chlamydia. Jongeren tussen 15 en 25 jaar oud maken een groot deel uit van deze groep, maar zijn niet de enigen.

Geen condoom

Volgens Cruyssaerts is chlamydia een geniepige soa. "Je merkt vaak niet dat je bent besmet", zegt hij. "Daardoor besmet je onbewust je seksuele partners. Jongeren zijn serieel monogaam. Ze hebben meerdere lange relaties na elkaar." Dat zorgt voor een multiplicatoreffect: een besmette jongen besmet zijn vriendin. Eén keer uit elkaar zullen ze beiden hun nieuwe partners besmetten. "Daar komt nog bij dat jongeren vaak alleen een condoom gebruiken aan het begin van een relatie. Nadat ze een zekere band met elkaar hebben opgebouwd en elkaar vertrouwen, blijft het condoom dikwijls achterwege."

Een chlamydiabesmetting blijft niet zonder gevolgen. Op termijn kan een onbehandelde besmetting leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zelfs onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Sensibilisering

Dirk Avonts, professor huisartsengeneeskunde van de Universiteit Gent, pleit voor een grootschalige chlamydiatest bij jongeren. Volgens Sensoa zou dit een dure operatie worden. Zij geloven meer in sensibiliseren. Cruyssaerts: "Laat je testen als je onbeschermde seks hebt gehad. Na een simpele urinetest bij de huisarts weet je of je safe bent. Een week medicatie volstaat om je van de ziekte te verlossen." Voor een gratis test kan je bijvoorbeeld terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen of bij het Elisa Centrum in Brussel.

© 2012 – Supo.be - Pieter Jan Rosiers


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 15/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/02/2012