De grootste commerciële televisiezenders van Frankrijk en Duitsland sloten een unieke deal met het Amerikaanse mediaconglomeraat NBCUniversal wat betreft nieuwe Amerikaanse tv-series. Ze zullen zich richten op een specifieke soort serie, de procedurals. Daarmee willen ze tegemoet komen aan de noden van kijkers én van zichzelf als zender.
Het gaat al een tijdje niet denderend met de Amerikaanse televisiemarkt en dat is zacht uitgedrukt. De markt is er totaal versnipperd en de zenders moeten vechten voor enkele procenten marktaandeel. Vooral The Big 4, de vier grootste zenders van het land, ABC, CBS, NBC en FOX strijden onderling. Ter illustratie: de nieuwe FOX-reeks Empire haalde eerder dit jaar een marktaandeel van zo’n 6% en dat was het hoogste cijfer sinds jaren. Bij ons haalt Thuis iedere werkdag marktaandelen van om en bij de 50%.
Gedubd
Amerikaanse zenders halen een groot deel van hun budget uit de verkoop van hun programma’s aan het buitenland. Over heel de wereld zijn Amerikaanse televisieseries begeerd. Denk bijvoorbeeld aan internationale successen als The Big Bang Theory en The Walking Dead. In Europa kennen ze het meeste succes in Frankrijk en Duitsland.
In die landen worden de series ingesproken in de lokale taal en vullen ze verschillende avonden primetime per week op. Vaak halen die gedubde Amerikaanse reeksen er hogere kijkcijfers dan fictie van eigen bodem.
Procedurals versus serials
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen twee soorten series: procedurals en serials. Procedurals zijn reeksen die in elke aflevering een andere verhaallijn hebben, waarbij de rode draad over de gehele serie minder van belang is. De CSI-reeksen bijvoorbeeld hebben een case of the week. Op de Franse en Duitse televisie is het heel normaal dat er op een avond drie of vier afleveringen achter elkaar worden uitgezonden, vaak niet eens in chronologische volgorde. Het is daarom voor de zender aanlokkelijker om procedurals te kopen, zodat kijkers altijd kunnen instappen in het verhaal.
De serials zijn series met grotere verhaallijnen die over een of meerdere seizoenen uitgesmeerd worden. How To Get Away With Murder, onlangs nog uitgezonden op Eén, bijvoorbeeld. De reeks combineert een case of the week met daarbij aflevering per aflevering een stukje van de puzzel die het hele seizoen vastlijmt. Deze reeksen moeten in volgorde uitgezonden worden om het voor de kijker overzichtelijk te houden. Daarom zijn ze minder interessant voor Franse en Duitse zenders die graag op een afleveringen van verschillende seizoenen op een avond uitzenden.
Coproductie en –financiering
TF1 en RTL, de grootste commerciële zenders van respectievelijk Frankrijk en Duitsland, trokken aan de alarmbel omdat de Amerikaanse Big 4-zenders meer en meer serials programmeerden en namen het heft in eigen handen. Ze sloten een groot pact met NBCUniversal (NBCU), het Amerikaanse mediaconglomeraat dat zowel filmstudio Universal Studios als Big 4-zender NBC onder zijn hoede heeft en zorgden daarmee voor een unicum. Nooit eerder in de televisiegeschiedenis werd een akkoord van deze omvang afgesloten. NBCU maakt niet alleen reeksen voor zijn eigen tv-station. Zo werd House uitgezonden op FOX, maar is het een NBCU productie.
Concreet zullen TF1 en RTL nieuwe procedural-reeksen kunnen aankopen van NBCU, zonder langs een Amerikaanse televisiezender te moeten passeren. De Duitse en Franse zenders stappen ook zelf mee in de productie en financiering van drie nieuwe reeksen in de komende twee jaar. Die reeksen zullen volledig worden opgenomen in de Verenigde Staten en Canada, en worden geschreven door Amerikaanse scenaristen en bevolkt door Amerikaanse acteurs. Tegelijk wordt erop toegezien dat ze op een internationale markt gericht zijn. Het budget wordt geraamd op een slordige drie miljoen dollar per aflevering.
Spring 2016
TF1 en RTL investeren dus in Amerikaanse fictie, maar zullen daar ook de vruchten van plukken als mede-eigenaar. In het thuisland krijgen ze de exclusieve uitzendrechten voor “hun” programma’s en rinkelt hun kassa wanneer NBCUniversal de reeksen aan andere zenders verkoopt.
De drie partners hopen dit jaar nog een eerste procedural op papier te hebben, zodat in de lente van volgend jaar de feitelijke productie gestart kan worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook een Vlaams tv-station de reeksen aankopen en uitzenden – al dan niet in chronologische volgorde.
© 2015 – StampMedia – Jonathan Hendrickx
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 12/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/05/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 12/05/2015