Seks heb je alleen met de ware. Daar was Gladys Elskens lang rotsvast van overtuigd. Tot ze tot de conclusie kwam dat seks misschien helemaal niets voor haar was. En dat dat helemaal ok is.
Seks is voor mij altijd iets geweest dat ik alleen zou overwegen tijdens een relatie, met iemand waar ik een heel sterke emotionele band heb. Toen ik een jonge tiener was, dachten bijna al mijn vrienden er ook zo over. Natuurlijk wilden we wachten op een speciaal iemand! Maar hoe ouder ik werd, hoe meer mijn vrienden leken te beseffen dat het tijd was geworden om in de ‘echte wereld’ te leven. Ze kusten mensen op feestjes, hadden one night stands, en begonnen de ene relatie na de andere. Ze raadden me aan om het gewoon te proberen en zeiden dat ik wel van gedacht zou veranderen vanaf dat ik ‘erin zou komen’. Maar ik kwam er niet in. Ik kwam er helemaal niet in.
De term ‘demiseksualiteit’ kwam ik tegen op dezelfde manier als waarop je de meeste informatie meekrijgt die er echt toe doet, maar die je op school nooit te horen krijgt: door One Direction fanfiction te lezen. In een van die verhalen was een van de personages personages demiseksueel. Toen die vertelde wat dat juist betekende, kreeg ik een heel apart gevoel. Oh.
Demiseksueel zijn betekent dat je je alleen maar seksueel aangetrokken voelt tot mensen met wie je een sterke, emotionele band hebt. Je ervaart geen primaire aantrekking, op basis van bijvoorbeeld uiterlijk of geur.
Het is bijzonder verwarrend om op te groeien en iedereen die je kent dingen te zien doen die jij écht niet wilt doen.
Maar dat kan ik toch niet zijn... of wel?
Het klonk heel herkenbaar, maar ik had ook zoveel vragen. Demiseksualiteit valt onder de aseksuele paraplu, en dat verwarde mij enorm. Het woord ‘aseksueel’ schrok me af omdat ik het niet begreep. Ik dacht dat je enkel aseksueel was als je absoluut niets te maken wilde hebben met seks en nooit seksuele gevoelens had. Maar hoe kan ik dan aseksueel zijn? Ik wil soms seks. Ik masturbeer! Ik deed wat research en kwam te weten dat het — net als bij elke seksualiteit — niet zo zwart-wit is. Aseksualiteit is een spectrum.
Ik keek YouTubevideo’s, schuimde fora af en deed zelfs enkele idiote tests. Alles leek te kloppen. Je wordt vooral verliefd op vrienden. Check. Je wordt vaak preuts genoemd. CHECK. Iemands uiterlijk maakt jou weinig tot niets uit. Yep. Je begrijpt flirten en daten niet. HAHA.
Wat betekent dit voor mij in de praktijk? Ten eerste zie ik het punt niet van kussen of seks hebben met iemand voor het plezier, zonder dat er sprake is van een relatie. Alleen spreekt ‘casual seks’ me absoluut niet aan, het idee maakt me verschrikkelijk ongemakkelijk en voelt onnatuurlijk (waarmee ik niet bedoel dat het onnatuurlijk is!).
Het is bijzonder verwarrend om op te groeien en iedereen die je kent dingen te zien doen die jij écht niet wilt doen. Ik zei tegen mezelf dat ik gewoon de juiste persoon nog niet gevonden had, maar ik begreep maar niet waarom leeftijdsgenoten elke paar weken of maanden iemand vonden waar ze interesse in hadden. Mij overkwam dat maar eens om de tien jaar.
Sommige mensen willen geen relatie hebben. Sommige mensen willen nooit seks. Er is weinig ruimte om die gevoelens te uiten.
Daten is een nee
Het is me overigens een raadsel hoe mensen iemand ontmoeten, er een beetje mee flirten, plots seks hebben en in een relatie zitten. Daten is voor mij een nachtmerrie. Ik ben alleen nog maar aangetrokken geweest tot mensen die ik al jaren kende en waarmee ik bevriend was.
Het idee af te spreken met iemand die je online hebt gevonden en dan tegenover die persoon te gaan zitten met een mentale ‘checklist’ om te bepalen of het om een mogelijke partner gaat, is heel erg absurd voor mij. Ik bén nochtans al op date geweest, twee keer, en hoewel beide afspraakjes waarschijnlijk zo leuk waren als eerste dates kunnen zijn, haatte ik iedere seconde. Ik dacht de hele tijd: ‘Ik zou nu gezellig thuis een boek kunnen lezen.’ De mannen waren heel leuk, maar ik besef intussen dat het concept niet werkt voor mij en ik ga mezelf niet meer forceren om dingen te doen omdat ik het gevoel heb dat het zo hoort.
We leven in een wereld waarin casual daten en casual seks bijna de norm zijn. In onze maatschappij heerst het idee dat iedereen seks moet willen en dat iedereen seks leuk moet vinden. Maar dat is dus niet zo. Sommige mensen willen geen relatie hebben. Sommige mensen willen nooit seks. Er is weinig ruimte om die gevoelens te uiten. Ik lust geen zalm, dan ga ik toch ook niet elke week zalm eten?
Er is niet één ‘normale manier’ om relaties of seks te hebben. Het wordt tijd dat we dat beseffen.
Is dit een coming-out?
Eerlijk gezegd ben ik nog steeds niet helemaal zeker met welk label ik me het meest identificeer. Deels denk ik dat ik er nooit honderd procent zeker van kan zijn. Wat als er ergens diep in mij toch een Samantha Jones zit? Stel dat die ooit losbreekt, zal ik me dan niet als een idioot voelen dat ik dit heb gedeeld?
Ik heb dit stuk geschreven om meerdere redenen. Dit aspect van mij delen is voor mij een manier om comfortabeler te worden met wie ik ben. Anderzijds ben ik me er ook van bewust dat er weinig verhalen zijn die dit perspectief tonen. Er is niet één ‘normale manier’ om relaties of seks te hebben. Het wordt tijd dat we dat beseffen.
Een langere versie van dit artikel vind je op WATWAT.