Reporters Amre van den Maagdenberg en Tom Seerden zijn aanwezig in het Egyptische Sharm-el-Sheikh voor de 27e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Tijdens de COP27 zoeken ze tussen de vele wereldleiders naar de stem van jongeren. Nog een hele week lang kan je hier hun blog met hun interviews met jongeren volgen.
Donderdag 17 november
Tafadzwa Kurotwi (23): “Jongeren, wees veerkrachtig en neem ruimte in!”
Tafadzwa Kurotwi (23) komt uit Zimbabwe en is namens de ngo Amazon Aid Foundation aanwezig op de COP27. “Ik probeer hier zoveel mogelijk panelgesprekken, onderhandelingen en vergaderingen bij te wonen om mee te zijn met hoe politieke leiders de klimaatvraagstukken aanpakken. Ik wil vooral zelf checken of zij de doelstellingen zullen halen en voldoen aan de verwachtingen die wij, jongeren hebben van hen.”
Kurotwi: “De focus van deze klimaatconferentie ligt dan wel op het Afrikaanse continent, toch hebben we nood aan internationale samenwerking om informatie en expertise uit te wisseln.”
De Zimbabwaanse heeft ook nog een boodschap voor jongeren. “Jongeren hebben de kracht, de kennis en de energie om echt iets te veranderen aan de klimaatproblematiek”, aldus Tafadzwa Kurotwi. “Wij zijn degenen die het thema op de agenda kunnen zetten bij zij (beleidsmakers, red.) die ook effectief maatregelen kunnen nemen.”
Woensdag 16 november
Ketsia Passou (18) : "Congo is de tweede grootste groene long van de wereld en bijzonder aangetast door klimaatverandering"
Ketsia Passou (18) is in Sharm-el-Sheikh als klimaatactiviste en ambassadrice voor Unicef. Op de COP vertegenwoordigt ze de stem van de jonge Congolezen en roept ze de regeringsleiders op om actie te ondernemen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze neemt tijdens deze top deel aan panels en debatten, en werkt aan haar podcast om aan de jongeren in Congo te laten horen wat er tijdens deze top besproken is geweest.
“De klimaatcrisis is een kinderrechtencrisis”, zegt Passou. “Vandaag zijn – in het bijzonder in Afrika – heel veel kinderen het slachtoffer van de klimaatverandering, terwijl Afrika en Azië maar voor vier procent van de wereldwijde CO2-uitstoot verantwoordelijk zijn. Het is onrechtvaardig dat deze kinderen hiervoor moeten opdraaien, en dat er mensen zijn die bereid zijn om de aarde en onze natuur op te offeren voor ontwikkeling.”
“We verwachten van deze klimaatconferentie dat er concrete beslissingen zullen worden genomen. De klimaatcrisis is veel meer dan een financiële kwestie of een kwestie van beloftes maken. Het gaat hier werkelijk over een kwestie van leven of dood. De jongeren en de volgende generatie zullen de gevolgen van de klimaatverandering in steeds ergere mate voelen in de toekomst. Het is dus belangrijk dat de regeringsleiders beseffen dat hun beslissingen enorme impact zullen hebben op de toekomstige generaties.”
Dinsdag 15 november
Wiktoria Jędroszkowiak (21): “We laten het niet toe dat politici ons van onze toekomst beroven”
Wiktoria Jędroszkowiak (21) komt uit het Poolse Warschau en is klimaatactivist bij Fridays For Future. Het is de eerste keer dat ze aanwezig is op een VN-klimaatconferentie. “Het is heel belangrijk om hier als jongere aanwezig te zijn op de plaats waar de grote beslissingen worden genomen. We zijn hier om al die politici op hun plichten te wijzen. We willen hier tonen dat we het niet zullen toestaan dat zij ons van onze toekomst beroven.”
Egypte is geen evidente plaats om haar stem te laten horen, zegt Jędroszkowiak. “De Egyptische wetgeving laat weinig ruimte om protesten te organiseren. Normaal gezien organiseren we met Fridays for Future altijd een grote mars tijdens de klimaatconferentie, dat ging nu niet. We zijn ook hier om het licht te schijnen op mensenrechtenactivisten in Egypte. Autocratische leiders van dictaturen hebben niet zelden sterke banden met de lobby van fossiele brandstoffen.”
"Zogezegd geen tijd"
Wiktoria Jędroszkowiak heeft in Sharm-el-Sheikh al met verschillende politici kunnen praten waaronder de Europese commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU, Duitsland). Ook de eigen Poolse president Andrzej Duda (Vrijheidsunie) trok ze aan de mouw. “Het ironische is dat we in Polen al meermaals geprobeerd hebben om de Poolse president en zijn kabinet te ontmoeten. We probeerden hen de voorbije vier jaar meermaals te contacteren. Zogezegd had hij nooit tijd. We moesten eerst helemaal naar Egypte reizen vooraleer hij met ons wilde praten”, aldus Jędroszkowiak.
Dat gebeurde dan nog eerder toevallig, omdat zij en een vriend van haar op hetzelfde moment in dezelfde hal aanwezig waren. “Mijn vriend trok Duda aan zijn mouw en we stelden hem prompt enkele vragen”, vertelt Jędroszkowiak. “Voor ons werd tijdens het gesprek nog maar eens duidelijk dat hij geen realistische kijk heeft op de zaken en dus een ongeschikte leider is voor een hedendaagse maatschappij en haar klimaatuitdagingen.”
Deze publicatie kwam tot stand met de steun van Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD).