Vier Vlaamse jongeren in Oost-Europa. In een voormalig Joegoslavië-land. Macedonië: zo’n 2 miljoen inwoners, met als hoofdstad het aandoenlijk klinkende Skopje. Ze vertegenwoordigen voor België het jongerenpersagentschap StampMedia tijdens een uitwisseling met het gastland, Servië, Kroatië, Bosnië en Spanje. Gedurende een week hopen ze zich in de hoofdstad een beeld te vormen van minderheden, zoals Roma en holebi’s, en vooral: hoe als journalist met die mensen om te gaan.

We keren terug naar het Roma-kamp in Sutka, vlak bij Skopje. Deze keer met camera's en een karrenvracht aan vragen.

Na ons eerste bezoek aan het Roma-kamp in Sutka, vlak bij de Macedonische hoofdstad Skopje, keren we terug met camera's. We worden er begeleid door de twee mannen ('fixers') die ons de dag voordien uitgenodigd hadden. Samen trekken we door een gebied dat moet doorgaan voor een dorp, maar niet meer is dan een hoop gammele huisjes waarin soms tot 10 mensen wonen.

Gedurende enkele uren leren we inwoners kennen en laten we de kinderen met onze iPhone spelen. Maar we praten vooral. Over de situatie van de Roma, hoe zij de dag doorkomen en hoe zij kijken naar het Macedonische en Europese verhaal. Dat hun visie niet overeenstemt met die van de overheden, is niet meer dan evident. Hun verhaal naar buiten brengen, is dat ook niet. Het vergt moeite en moed. Wij nemen alvast onze verantwoordelijkheid.

© 2014 - StampMedia - Gunther Malin


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 11/05/2014