Moeten traditionele media het internet en de zogenaamde burgerjournalistiek als een dreiging of eerder als een zegen zien? Dat was het onderwerp van een debatnamiddag met de naam ‘Blogboat 1.0 - citizen journalism and models for the future’ op zondag 9 november in Gent.
“Media zijn gedemocratiseerd en we bezitten allemaal het gereedschap om zelf media te produceren.” Dat vertelde Dan Gillmor in zijn presentatie die vooraf ging aan het debat. “De traditionele media hebben dat stilaan door en starten bijvoorbeeld weblogs om hun publiek te betrekken.” Gillmor, met zijn 25 jaar ervaring in de krantenwereld, is docent aan de Arizona State University en auteur van het boek We, the Media waarin hij beschrijft hoe het internet onafhankelijke journalisten helpt in hun strijd tegen de grootsheid van de traditionele media. Na Gillmors presentatie kwamen twaalf panelleden waaronder Rudy Raymaekers, directeur research en innovatie bij Concentra, een paper rond het thema voorstellen. Deze toekomstvisies zullen later in boekvorm uitgebracht worden.
“You, the media”
In december van 2006 verkoos Time magazine ‘YOU’ als man/vrouw van het jaar. “Voor het beteugelen van de globale media, voor het stichten en kaderen van de nieuwe digitale democratie, voor het vrijwilligerschap en voor het verslagen van de professionals op hun eigen terrein,” verklaarde redacteur Lev Grossman toen. Met diensten als weblogs en YouTube biedt het internet iedereen de kans om zijn stem te laten horen. Tijdens zijn presentatie vertelde Gillmor dat veel van de projecten die op het internet starten, gedoemd zijn om te falen. Hij voegde eraan toe dat de vaak zeer lage opstartkosten dit aanvaardbaar maken. Volgens hem is innoveren op het internet niet moeilijk en bovenal goedkoop. Een voorbeeld daarvan is ‘Genocide Prevention Mapping’, een project van het holocaustmuseum van de Verenigde Staten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Google Earth om de genocide in Darfur in kaart te brengen. Terwijl de gebruiker met Google Earth over het land vliegt kan hij op verscheidene locaties op de kaart terecht voor meer informatie, foto’s, video en zelfs ooggetuigenissen.
Toekomstvisie
Andere gasten waren onder andere Robin Hamman, voormalig verantwoordelijke voor de BBC-blogs, Han Soete van Indymedia en Henk Blanken, adjunct hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden, publicist en blogger. De vier voerden ’s avonds een tweede interactief debat in de Vooruit. Tijdens het debat werd nagedacht over hoe de traditionele media nu juist om moeten gaan met zogenaamde ‘citizen journalists’ en hoe ze hen bij hun dagelijkse werking kunnen betrekken. “Mijn kinderen halen hun nieuws van Google,” vertelde Henk Blanken. “Ik zie hen als de grootste concurrentie. De volgende generatie gaat geen krant meer kopen, ze openen gewoon hun browser en gebruiken Google om aan hun nieuws te geraken.” De professionele printjournalist toonde zich zeer ongerust over de toekomst van zijn beroep. Han Soete van Indymedia drukte dan weer op het belang van een medium als het internet als spreekbuis voor de gewone burger, onafhankelijk van de commerciële bedrijven die hedendaagse media geworden zijn. Het internet zal volgens hem de traditionele media niet verdrijven, maar eerder als een alternatieve bron dienen die een andere, kritische kijk op de zaken aanbiedt. “Hoewel veel mensen denken dat het al zo is, is het internet nog steeds geen massamedium,” besloot Gillmore. “Het zal echter niet lang meer duren eer dat zo is. Hoe traditionele media het internet uiteindelijk zullen implementeren, zal de toekomst uitwijzen. Ik ben alvast een optimist.”
‘Blogboat 1.0 - citizen journalism and models for the future’ werd georganiseerd door vzw in partnerschap met onder andere deBuren, de Katholieke Hogeschool Limburg, Vooruit, Nieuws.be en IBBT.
© 2008 - StampMedia - Gil Plaquet