Op 30 mei vond in het Antwerpse Bornem het tweede ‘Flanelle Benen Kubbtornooi’ plaats. Viking Kubb is al jaren een echte hype en wordt zelfs in competitie gespeeld. Op het eerste zicht een simpel spelletje waarin deelnemers gooien met houten stokken, maar: “Het is moeilijker dan je denkt.”
Onder een voorzichtig zonnetje streden op de grasvelden van sport- en recreatiedomein Breeven een honderdtal enthousiastelingen voor de Viking Kubb-trofee. Uit alle windhoeken zakten deelnemers af naar Bornem, waar maar één team het beste kon zijn. 36 ploegen van telkens vier à zes personen daagden op om aan de competitie deel te nemen.
Vikingvermaak
‘Viking Kubb’ vindt zijn oorsprong in Zweden en werd volgens sommigen al door de Vikingen gespeeld. Anderen zeggen dat het spel tijdens het houtsprokkelen werd bedacht. De naam doet het al een beetje vermoeden: Kubb, dat in een Zweeds dialect ‘houten blok’ betekent, heeft als doel een rij houten blokken van de tegenstander om te werpen.
Twee teams van minstens één speler nemen het tegen elkaar op in een werpspel dat doet denken aan petanque. Om de beurt trachten de deelnemers met werpstokken de blokken van het andere team te raken. Uiteindelijk wint het team dat alle Kubbs en tenslote ook de koning in het midden omver weet te werpen.
Officiële competite
Er bestaat ook een officiële competitie van de Kubbsport. Kubbers van alle leeftijden kwam dit weekend in Bornem naar het klassementstoernooi voor de Kubb League. “We zijn ontzettend blij met het succes”, vertelt Dieter Vermeulen, één van de organisatoren van het toernooi. “Bij onze eerste editie vorig jaar waren er al 32 ploegen, nu zijn er nog vier extra. Het toernooi is door de federatie opgenomen, waardoor we heel wat extra topploegen bij kregen.”
http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157653892327001
Maar de andere deelnemers moeten niet bang zijn, vooral plezier staat vandaag centraal. Het toernooi is een initiatief van ‘Flanelle Benen’, een Beverse minivoetbalploeg. “We zijn vorig jaar in eerste instantie gestart met het toernooi om geld in het laatje te krijgen. Het is eens iets anders dan een voetbaltoernooi of een quiz. Omdat we zelf al eens een potje kubbden, besloten we zelf ook een Kubbtoernooi te organiseren. Kubben is hier in de buurt nog te weinig gekend, en dat willen we veranderen.”
Techniek
Het succes van de Kubb-hype is niet ver te zoeken. “Het is niet zo moeilijk, maar er zit wel wat techniek achter”, vertelt Vermeulen. “Het is een heel toegankelijk spel dat door iedereen kan worden gespeeld, op het strand, op een barbecue.”
Of op een toernooi dus. In de voormiddag kampten zes poules van zes teams onderling tegen elkaar. De twee beste teams per poule streden in de namiddag voor de eerste plaats, de andere teams voor de andere plaatsen. “Op die manier kan iedereen op zijn of haar eigen niveau spelen”, aldus Vermeulen.
Sfeer en gezelligheid
Tijdens het spel vlogen de stokken je letterlijk om de oren. Het evenement werd opgeleukt met allerhande randactiviteiten. Jong en oud zetten hun beste beentje voor. Ondanks het competitie-element, had iedereen een leuke tijd. “De ploeg had volk tekort, dus vroegen ze of ik mee wou”, lacht Christa van team ‘Wablaft?’. “Het is moeilijker dan ik dacht: je moet een goede coördinatie hebben voor dit spel. We hebben nog maar één keer gewonnen.”
Nico van team ‘Ne Kubb Beton’ strijdt wel mee voor het goud. Het is de vierde week na elkaar dat ze deelnemen aan een Kubb-toernooi. “We zitten op schema”, lacht hij. Vorig jaar werd zijn team tweede op het Belgisch Kampioenschap Viking Kubb. “De locatie is ideaal, maar de weersomstandigheden zijn dat niet. Toch hebben we al erger meegemaakt”, zegt Nico.
Toch moest ‘Ne Kubb Beton' uiteindelijk het Kubbteam voor laten gaan op het podium. De ploeg uit Heist-op-den-Berg werd al Belgisch Kampioen Kubben in 2010 en 2011 en mocht na een spannende Kubb-dag ook deze overwinning aan hun palmares toevoegen. Zij zijn alvast klaar voor het BK, dat eind augustus plaatsvindt in Aalst.
© 2015 – StampMedia – Robin Michiels
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 02/06/2015