© Koen Fasseur

De Antwerpse brandweer rukte vanmorgen uit naar het provinciehuis in de Koningin Elisabethlei. Gelukkig voor een oefening, al maakte dat de interventie niet minder spectaculair. Vanop 48 meter hoogte redden de klimexperten van het GRIMP-team een glazenwasser die vastzat in zijn gondel. “Hoe meer we kunnen oefenen hoe sneller en efficiënter we zijn bij reële situaties”, zegt korporaal Bart Cockx.

GRIMP staat voor Groep voor Reddingen en Interventies op Moeilijke Plaatsen. Het team bestaat uit klimexperten van de brandweer en bevrijdt mensen op moeilijk bereikbare plaatsen in de hoogte, de diepte of in besloten ruimtes.

Een glazenwasser die vastzit op 48 meter hoogte aan het Antwerpse provinciehuis, is dan ook een kolfje naar hun hand. Door de unieke geometrie van het gebouw, de schuine gevel, is het niet mogelijk om de gondel met de noodbediening volledig naar beneden te laten zakken. En door de grote hoogte is ook het gebruik van de ladderwagen geen optie. Het gebouw telt dan wel 683 ramen, maar die kunnen niet opengezet worden.

Kathedraal

In dat soort situaties komt het GRIMP-team in beeld dat, met behulp van specifieke touwtechnieken, wel in staat is het slachtoffer veilig beneden te krijgen. “In Antwerpen staan heel wat gebouwen die te hoog zijn voor onze ladderwagens”, zegt brandweerman Joren Van Dyck, klimexpert bij het Antwerpse GRIMP-team. “Daarnaast kunnen we onze ladderwagens ook niet zomaar overal opstellen, zoals op ondergrondse parkeergarages. Dat heeft met de stabiliteit te maken. Dergelijke oefeningen zijn dan ook belangrijk voor ons.”

“Hoe meer we kunnen oefenen, hoe sneller en efficiënter we worden bij reële situaties”, pikt Bart Cockx in, korporaal van de brandweerzone Antwerpen. “Recent oefenden we nog op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Toen werd als oefening een stadsgids met gebroken been geëvacueerd. We zijn blij en dankbaar dat we nu toestemming kregen van de provincie om ook hier een oefening uit te voeren.”

Realistische oefening

De reddingsoefening zelf verliep vlot. Vanop het dak trok het GRIM-team een touw tot aan een brandweerwagen die beneden stond opgesteld. Een van de klimexperts zakte van het dak af met twee touwen naar de gondel, waar hij het slachtoffer mee vastmaakte. Met een derde touw kon hij dan samen met het slachtoffer afdalen.

Ook Jan De Haes, gedeputeerde voor logistiek, was onder de indruk van de oefening en vooral blij dat dit gebeurt. “Vier keer per jaar worden de 683 ramen gepoetst”, zegt De Haes. “Het is dus een erg realistische oefening, al hopen we natuurlijk deze situatie zich nooit echt voordoet. Maar als het toch gebeurt, dan hebben we alle vertrouwen in het GRIMP-team.”

In samenwerking met GVA-journalist Jan Stassijns.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, maar speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen. 

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 06/04/2023.

vorige volgende