Onder een stralende zon vond zondag het allereerste buurtfeest plaats voor alle omwonenden rond de wei van het Rock Werchter-festival. De buurtbewoners kregen al een eerste blik op de wei, van de North West Wall van Arne Quinze tot achter de schermen. “Sinds de herschikking van het terrein horen we veel minder. Dat vinden wij best wel jammer!”

Duizenden mensen die de komende week meerdere dagen het anders zo rustige Werchter overspoelen. Hoe ga je daarmee om als buurtbewoner? Want bij sommigen komen ze letterlijk in hun achtertuin feesten.

Om dat een beetje goed te maken organiseerde Live Nation, de organisator van het festival, een groots buurtfeest op een deel van wei. Er waren springkastelen en schminkstanden voor de kleinsten, Jeroen Meus kwam proefdraaien met zijn Würst en voor de ouders was dit het uitgelezen moment om het eerste pintje of bakje friet op het festivalterrein te consumeren.

“Met de kleinkinderen”

Meestal hoor je buurtbewoners alleen maar klagen over geluidsoverlast of iets dergelijks, maar niets van dat alles, zondag op de wei. “Voor ons was de editie van 2010 de beste, toen konden we nog op ons terras zitten en zo meegenieten van het festival. Sinds de herschikking van het terrein horen we veel minder en dat vinden we toch wel jammer!”, aldus Magda Adriaensen (61) en Peter Brinkhof (63).

Vrijdag gaan Magda en Peter met hun kleinkinderen naar de festivalsite. “Een frietje eten. Dan kunnen zij ook van jongsaf aan de sfeer opsnuiven”, lacht Peter. Het koppel heeft weet van het afzeggen van een van de headliners. “Ach, het maakt niet uit wie Foo Fighters vervangt, de sfeer is het belangrijkste! Zolang het festival maar hier blijft en niet naar de Limburg verhuist!”, reageert Magda op de heisa.

Benoit (43) knikt: “Ik laat de mensen voor mijn deur parkeren, tot bijna in mijn tuin. Ik heb me gewoon altijd goed geamuseerd, ook al een paar keer goed zat geweest - meer moet dat niet zijn”, lacht hij. Soms heeft hij wel last van wildplassers in zijn tuin. “Zo lang ze dat niet doen als mijn kinderen er niet bij zijn, ga ik niet klagen. Maar als er een 5-jarige op staat te kijken… Gelukkig stoppen ze ook wel meteen als ik er hen op aanspreek.”

Vervroegd

Anneleen Buedts (21) is een relatief nieuwe buurtbewoner, zij woont er sinds 2011. “Ik kwam al naar het festival, toen ik 14 was. Wel wat jammer dat het festival verzet is, want twee jaar geleden was het ook Rock Werchter op 7 juli - mijn verjaardag. Dat is toch mijn persoonlijke topediti: van iedereen verjaardagswensen krijgen en natuurlijk veel pintjes”, lacht ze.

Ook andere buurtbewoners vinden het vervroegen van het festival wat lastig. “Ik ben leerkracht en heb dit jaar een combiticket gekocht - het zal dus haasten worden voor mij”, aldus Gil Van der Aerschot (28). Hij hoopt op Major Lazer als vervanger voor de Foo Fighters. “Muse twee keer boeken zou ook een oplossing kunnen zijn”, stelt hij.

Gil helpt na het festival mee opkuisen. Daarmee bewijst hij dat de bijdrage vanuit de gemeente is heel belangrijk. Bewijs daarvan is het nieuwe buurtloket. “Het festival moet gedragen worden door de buurt”, stelt Jelle Wouters (29). “Het pas goedgekeurde masterplan zal er in de toekomst voor zorgen dat er nog beter zal samengewerkt worden tussen de omwonenden, de verschillende verenigingen en de organisatie.”

Vanaf woensdag is het dan zo ver, dan mogen de eerste kampeerders op de campings. Donderdag opent het festival de deuren. Hopelijk onder dezelfde stralende zon en met niet al teveel overlast voor de buurt!

© 2015 – StampMedia – Kwinten Rummens


Dit artikel werd gepubliceerd door Deredactie.be op 22/06/2015