ANTWERPEN - Met een concert van Freaky Age heeft Unifac vzw de 5de editie van het Calamartes Festival voorgesteld. Dit jaarlijkse festival brengt kunst en cultuur dichter bij de studenten, maar wil ook de buurtbewoners er nauw bij betrekken.
Het Calamartes Festival is op korte tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de studentenbuurt. Jaarlijks wordt op het Hof van Liere, het binnenplein van de stadscampus aan de Prinsstraat, een spiegeltent neergepoot. Daarin worden verschillende activiteiten georganiseerd door verschillende studentenclubs. Coördinator van deze week is Unifac vzw, de overkoepelende studentenvereniging van de UA. "Wij houden ons bezig met de praktische zaken," zegt Jon Michelena, cultuurverantwoordelijke bij Unifac. "Wij vullen zelf een avond in, maar geven voornamelijk de kans aan de verschillende studentenkringen om een avond te organiseren. Wij zorgen dan voor licht en geluid, de locatie en de promotie."
Buurt feest mee
Het programma is dit jaar gevarieerd, met o.a. optredens van Raymond van het Groenewoud en Jean Bosco Safari, maar ook een jazz-avond en een comedy avond met Michael van Peel. In het programma vinden we ook activiteiten voor kinderen, bejaarden en andere niet-studenten. “Dat is een belangrijk aspect van Calamartes”, verduidelijkt Michelena. “Het festival wordt georganiseerd door jongeren voor de hele studentenbuurt, dus ook voor de buurtbewoners en de lagere scholen. Ons publiek bestaat voor een groot deel uit studenten, maar toch focussen we ons op een heleboel momenten op het samenbrengen van die verschillende groepen. In de eerste plaats proberen we iedereen een interessant cultuurfestival te bieden.”
Ook de studenten vinden Calamartes een goed initiatief. “Ik vind die aandacht voor de buurt wel goed", zegt Hanne, een studente Taal- en Letterkunde. "Normaal gezien ondervinden buurbewoners vooral overlast van studenten, maar op deze manier kunnen we ze wel sussen", lacht ze.
Hard werk
Calamartes sluit op vrijdag 15 maart af met een ontmoetingsavond voor de buurt. “Het is leuk om de verschillende sociale groepen bij mekaar te brengen, vooral als er achteraf leuke reacties zijn.” Voor Michelena en Unifac zal er echter weinig tijd zijn om te genieten van het programma. “Voor ons is het hard werk, maar achteraf kunnen we terugkijken op een geslaagde week.”
© 2013 – StampMedia – Luis Muñoz
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 27/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 27/02/2013