(Extrasport) In België krijgen snookerspelers geen sportstatuut, dus ook geen subsidies. Momenteel is Luca Brecel de enige Belg die op het hoogste niveau speelt. Enkel Bjorn Haneveer deed hem dat voor. Wat Brecel heeft bereikt, heeft hij grotendeels te danken aan zijn vader en privésponsors.

"Voor alle duidelijkheid," zegt zijn vader Carlo Brecel, "ik pleit ervoor dat elke sporter met talent erkend wordt. Het maakt niet uit welke sport hij of zij beoefent. In Nederland, Duitsland, Turkije of zelfs in het Midden-Oosten zou Luca al lang kunnen leven van zijn sport."

Met dit pleidooi heeft Brecel een punt. Luca Brecel startte rond zijn tien jaar met snookeren. Sindsdien traint hij iedere dag en dat kostte 25 euro per dag. Nu heeft hij zich een snookertafel aangeschaft. Zelfs toen hij op zijn veertiende het Europese Kampioenschap won en dus mee mocht spelen in de Main Tour, (vanaf dan speel je op professioneel niveau, nvdr.) kreeg hij nog geen topsportstatuut. Om op hetzelfde niveau te blijven spelen heeft hij ook een professionele coach (Chris Henry, nvdr.) onder de arm moeten nemen. Nu, drie jaar en een wereldkampioenschap later, heeft Luca Brecel nog maar één keer overheidsgeld ontvangen. "En het zal waarschijnlijk ook de laatste keer geweest zijn", zegt zijn vader. "Nog niet zo lang geleden ben ik bij de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters op bezoek geweest om het businessplan van Luca voor te leggen. We zijn daar op een njet gestuit. Er is wel een hele kleine kans dat hij het gaat herzien na de Olympische Spelen. Maar daar geloof ik niet echt in."

Hoe komt het nu dat snooker nog altijd niet beschouwd wordt als volwaardige sport? Of dat een snookertalent niet in aanmerking komt voor subsidies? Volgens Hans Vandeweghe van de Wielerbond is snooker geen sport omdat het niet intensief genoeg is. Dat schreef hij in een column in De Standaard. Snooker is inderdaad niet vermoeiend. Maar is dat argument wel stevig genoeg?

Carlo Brecel: "Totaal niet. De meeste spelers trainen om fit te blijven. Anders hou je dat niet vol. Een snookermatch duurt uren en vergt toch een goed uithoudingsvermogen. Daarenboven is het een slopende sport. Het is maar weinig mensen gegund om zich zo lang en hard te concentreren."

Momenteel is Luca de enige Belg die kan meespelen op wereldniveau. Dat kan ook een geldig tegenargument zijn.

Carlo Brecel: "Daarom pleit ik ervoor dat niet de sport, maar wel de sporter erkend moet worden. Als het systeem zoals het nu is niet verandert, lopen we het risico dat echt talentvolle sporters niet worden opgemerkt. In België staan we wat betreft al verder dan in veel andere landen. Op het einde van het jaar ga ik in Genk een snookeracademie oprichten. Daar zullen we spelers uit binnen- en buitenland opleiden. Ook Danny Moermans en Chris Henry, die onder andere zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry naar de top leidde, zullen de spelers trainen. We hebben al twee professionele tafels aangekocht. De bedoeling is dat we uitbreiden naar een vijftal snookertafels. Dat hangt allemaal af van de inschrijvingen. Iedereen is vrij zich voor een les in te schrijven dus dat valt moeilijk te voorspellen. We zijn al zeker van vier mensen die er zullen trainen, onder wie Luca. Met de vijfde zijn de gesprekken nog niet afgerond. Talenten van binnen- en buitenland naar hun beste niveau brengen is hetgeen we willen realiseren."

Hoe komt het dan dat er zo weinig belangstelling is voor de sport?

Carlo Brecel: "Om erkend te worden moet de sportfederatie, waartoe de speler behoort, een aanvraag indienen bij het kabinet Muyters. Het probleem is dat ze dat niet willen doen als er slechts één talent in aanmerking komt. En als zij niets doen, dan zal er zeker niets van komen."

Iets anders. Herman Brusselmans schrijft in een column dat de pers vol lof is over de prestaties van Luca. Maar niemand die eigenlijk iets weet over het spel. Breng daar eens verandering in.

"Snooker wordt ongeveer hetzelfde georganiseerd als tennis. In België zijn er gewestelijke competities en er is een nationale ranking. Eerst moet je alle wedstrijden winnen in de gewestelijke en daarna in de nationale competitie (Luca won die op zijn twaalfde, nvdr.). Dat is simpel. Als je op één staat in België dan ben je de afgevaardigde voor het Europese Kampioenschap. Dat is nog steeds op amateurniveau. Pas na het winnen van het Europese toernooi, stoot je door naar de profs. Dan mag je meedoen aan de World Snooker Tour (Luca Brecel heeft door zijn deelname aan het Wereldkampioenschap twee wild cards gekregen voor deze competitie, nvdr)."

Welke weg moet een speler afleggen om mee te kunnen doen aan de grote toernooien als die van Shanghai, Wales, Bahrein of Noord-Ierland?

"Elke speler die door de Q School is geraakt, (een ronde voor de kwalificatieronde, nvdr.) mag meedoen aan de kwalificatiewedstrijden. In de zogenaamde qualifiers moeten er vier wedstrijden gespeeld worden. Al deze matchen gaan door in Sheffield in de World Snooker Academy. Het WK dat doorgaat in het beroemde Crucible Theatre wordt op dezelfde manier georganiseerd. Het niveau ligt daar wel iets hoger. Een groot toernooi start echt bij de qualifiers. Kortom, je moet nationaal op één staan, daarna het EK winnen, vervolgens meedoen aan de kwalificatiewedstrijden voor de grote kampioenschappen en als je die duels wint, dan speel je tegen de beste spelers van de wereld."

Het inschrijvingsgeld dat neerkomt op ongeveer 5.000 euro per jaar en de reizen moeten jullie zelf financieren?

"Inderdaad. Wij hebben wel het geluk dat we een goede privésponsor hebben gevonden. Een seizoen kost tussen de 50.000 en de 100.000 euro en slechts één keer hebben we een subsidie gekregen van 10.000 euro. Nu betaalt CKS, een bedrijf dat elektrische installaties maakt voor industrieel gebruik, daar een groot deel van. Eerst zat Luca bij het managementbureau 110 Sport, waar ook onder andere Tiger Woods, Stephen Hendry en Ronnie O'Sullivan klant waren. Dat bedrijf is failliet gegaan en dan heb ik beslist al het administratieve werk op mij te nemen."

In een interview zei u dat u dat beslist had omdat er in de snookerwereld 'veel haaien aanwezig zijn'. Wat bedoelt u daarmee?

"Die kantoren willen zowel een deel van het sponsorgeld als een deel van het prijzengeld. Dat ze van de sponsoring hun deel eisen, is volgens mij terecht. Het is normaal dat ze geld verdienen aan hun spelers. Maar van het geld dat een speler aan de tafel verdient, moeten ze afblijven. Dat gaat over 20 tot 25 procent. Daar ging ik niet mee akkoord, dus heb ik besloten om zelf het management te doen. Wat je zelf doet, doe je beter, toch?"

Behalve snookeren dan...

"Dat laat ik over aan Luca. Deze week heeft hij al goed gespeeld op training. Als hij zo speelt, dan wint niemand van hem. Gisteren heeft hij zijn match in de eerste kwalificatieronde voor het Wuxi Classic toernooi in China met 5-1 gewonnen van Daniel Wells. Vandaag speelt hij tegen de 38-jarige Deachawat Poomjaeng."

© 2012 - Extrasport - Pieter-Jan Leupe


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 06/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 06/06/2012