Van zaterdag 29 maart tot dinsdagochtend 1 april kwamen meer dan 100.000 feestvierders naar Halle om carnaval te vieren. Daarmee steekt de Vlaams-Brabantse gemeente carnavalhoofdstad Aalst naar de kroon, al is er van concurrentie geen sprake. “Aalst is een grotere stad, heeft meer groepen dan Halle en ook de wagens zijn daar écht de max.”
Het carnaval begon vrijdag al met het dopen van verschillende chars, de wagens in de stoet zijn dat. Daar zijn alle betrokkenen bij carnavalsgroepen heel graag bij. Die avond eindigde met een fuif in café Romanov. De dag erna was het tijd voor het echte werk: vanaf 22u begonnen de die hards aan hun eerste dolle nacht. Zowel op het stationsplein, waar de kermis zich bevond, als op de grote markt liep het vol met feestvierders.
Aan café De Kelt, de favoriete plek van vele jongeren, kon je niet passeren of je werd omver… gedanst. Mensen waren verkleed als het Vrijheidsbeeld, jeneverbar, het stressmannetje van Delijn, zo creatief mogelijk zijn was de boodschap. En borden met “Geef mij bier”, “Free hugs” en “Schatje mag ik je foto?” mochten niet ontbreken.
Stoet op zondag
Zondag kon je de inwoners van Halle en omstreken terugvinden aan de vaart, waar de carnavalsstoet passeerde. Eerst was er een reclamestoet waarbij winkels en ketens reclame maakten door folders en snoepjes uit te delen. De stoet liep vertraging op omdat 6 personen naar het ziekenhuis moesten. Vermoedelijk door het warme weer en teveel mensen dicht op elkaar.
Rond negen uur ‘s avonds was er een lichtstoet. Mensen die kostuums met lichtjes aanhadden en door de stad paradeerden: een prachtig zicht. De Mannen Van De Met mogen zich de winnaar van carnaval noemen. Zij wonnen de prijs voor de mooiste char. Vervolgens was het tijd voor de tweede dolle nacht.
Maandagochtend
We tekenen maandagochtend. Terwijl de zon opkomt zijn nog wat party people druk aan het feesten. Ook de bushaltes stonden vol met (zatte) mensen die richting huiswaarts gingen. Al bij al was het een rustige nacht met weinig problemen. Op dus naar dD slotavond, het moment waar velen naar uitkijken. De laatste keer dansen en zuipen, om ter meest. Er was vuurwerk te zien vanop de Graankaai en er waren optredens van 2 Fabiola, Lawineboys en Double Dj’s. Een zwaar feestje: pas om 7u werd carnaval officieel afgesloten en trokken de laatsten naar huis.
Er waren enkele uitschieters die velen zeker zullen bijblijven. Zo had je de jongen die bekend stond als ‘ballenman’. Hij had het idee om zijn lichaam van kop tot teen te beplakken met balletjes, waardoor je hem niet kon voorbijlopen zonder hem aan te staren. Dan was er iemand die zich verkleed had als bank(onderneming), en die iedereen aanmoedigde om geld te storten, wat ook nog bleek te werken.
Later op de avond verscheen er een jongen die de meisjesharten probeerde te veroveren met zijn uilenkostuum, met op zijn buik de letter M geplakt. Hij vertelde dat hij een uil was, maar met de ‘M’ ervoor (dus muil). Wat hij daarna aan de meisjes vroeg, kan je misschien al zelf raden.
Aalst
Sonny Vanderheyden, naast presentator op Radio 2 ook organisator van de carnavalrevue, keek na afloop terug op een mooie driedaagse. In de carnavalsperiode is hij medewerker van Gruute Met TV. Hij legt uit waarom carnaval Aalst volgens velen beter is dan carnaval Halle: “Aalst is een grotere stad en heeft meer groepen dan Halle. Maar dat heeft ook nadelen. De stoet is te lang, drie vierden van het publiek is al naar de kermis of naar huis als de mooiste wagens voorbijkomen. Zonde, want de wagens en kostuums in Aalst zijn écht de max.”
© 2014 – StampMedia – tekst: Annelies Heymans, foto’s: Fien Brynaert