In het Museum Aan de Stroom is de eerste kaars aangestoken in het kader van Chanoeka, het joodse ‘feest van de lichtjes’. Philip Heylen, schepen van cultuur, leidde de avond in. “Het MAS, een boegbeeld voor en door Antwerpen, is de geschikte plaats om samen feest te vieren.”

Chanoeka is het eerste religieuze feest dat gevierd wordt in het Museum Aan De Stroom. Wat begon als een viering van een gewonnen veldslag, groeide uit tot het ‘feest van de lichtjes', waar de inwijding van de tempel van Jeruzalem wordt gevierd. Chanoeka duurt acht dagen, waarbij elke dag een kaars op de kandelaar (of chanoekia) wordt aangestoken.

Verschillende religies samenbergen

Er staat nu ook een kandelaar in het MAS, in samenwerking met de ultra-orthodoxe joodse organisatie Chabad. Die was ook al verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Heilige plaatsen, Heilige Boeken', die draaide rond de drie grote religies van 'het gesproken woord', zijnde het jodendom, het christendom en de islam. De tentoonstelling had als doel om die verschillende religies samen te brengen.

Op maandag 7 december staken gelovigen de eerste kaars aan op de kandelaar in het MAS. “Het MAS, een boegbeeld voor en door Antwerpen, is de geschikte plaats om samen feest te vieren, van het Suikerfeest tot het Lichtfeest van de vrijzinnige”, verduidelijkte schepen Philip Heylen (CD&V). Ook collega-schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) woonde de bijeenkomst bij, mét keppel.

Aan het einde van de speech van rabbijn Shabtai Slavaticki werd de eerste chanoekia-kaars aangestoken met de sjamasj. Dat is de eerste kaars, die dienst doet om alle andere aan te steken. Met de sjamasj werden ook alle andere kaarsjes aangestoken, die verdeeld werden onder alle aanwezigen. Om af te sluiten deden die de klezmer, een joodse dans die op alle joodse feesten de revue passeert.

© 2015 – StampMedia – tekst: Liesbeth Knaeps, foto: Stefan Lambrechts



Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/12/2015