ANTWERPEN - Op woensdag 26 maart treedt de Palestinian Circus School opnieuw op in De Roma. De voorstelling B-Orders vertelt het leven van Ashtar Muallem en Fadi Zmorrod, twee Palestijnen die veel grenzen hebben moeten overstijgen.

Hoog bezoek in de Antwerpse zaal Roma deze week. Op het toneel: Ashtar Muallem en Fadi Zmorrod, de allereerste professionele Palestijnse circusartiesten. “Zij studeerden respectievelijk af aan de Centre National des Arts de Cirque in Frankrijk en the Vertigo Circus School in Italië”, vertelt Jessica De Vliegher trots. Zij is een van de oprichters van de Palestinian Circus School. Het gezelschap streek eerder al neer in Antwerpen en oogstte afgelopen weekend veel lof in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in Molenbeek.

De voorstelling vertelt het leven van Ashtar Muallem en Fadi Zmorrod, twee Palestijnen die vele grenzen hebben moeten overwinnen. “Hun zoektocht naar vrijheid is een belangrijk onderdeel in de voorstelling”, legt De Vliegher uit. “Vandaar dat de artiesten de naam B-Order gekozen hebben. Be order, of wees je eigen bevel.”

Cultureel verzet

De Palestinian Circus School is opgericht in 2006 door Shadi Zmorrod en zijn vrouw Jessika De Vliegher. Zmorrod, voormalig artistiek directeur van Joodse Jerusalem Circus, kon niet leven met de verplichte politieke neutraliteit en ervaarde bij een Arabisch-Joods circusinitiatief neerbuigende sympathie voor hem, Palestijn zijnde. Toen het gezelschap Palestijnse jongeren weigerde, was voor Zmorrod de maat vol en richtte hij zijn eigen circusgezelschap op. Een project van cultureel verzet.

De Palestinian Circus School telt ondertussen al 170 leerlingen tussen 9 en 27 jaar. Kinderen en jongeren uit Ramallah, Jenin, Hebron, Jerusalem en diverse vluchtelingenkampen. Zij volgen die op verschillende locaties op de Westelijke Jordaanoever les.

50 jaar migratie

De voorstelling van woensdag kadert in het programma rond ’50 jaar migratie’. Wie naar de voorstelling gaat gaan kijken, mag naast circus ook theater, dans en videoprojecties verwachten. Er zijn nog tickets beschikbaar via de site van de Roma.

© 2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 25/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 25/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 25/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 25/03/2014