Universiteit Antwerpen (UA), Amnesty International, het Hoog Commissariaat der Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseerden op 2 mei een actualiteitscollege 'Vluchtelingencrisis in Noord-Afrika'. Het college boog zich over hoe Europa het best omgaat met vluchtelingen- en migrantenstromen.

Sinds de recente onrust in Noord-Afrika slaan duizenden mensen op de vlucht. Europa probeert nu vooral te voorkomen dat deze vluchtelingen Europa bereiken. "De middelen zijn te beperkt en het ontbreekt ons aan een Europees asielbeleid", meent Professor Dirk Vanheule van de UA.

Overbevolking

Amnesty eist dat de vluchtelingen bescherming krijgen, evenals een degelijk onderkomen met de nodige sanitaire voorzieningen. Ook pleit de organisatie voor meer respect voor de mensenrechten. "Op het Italiaanse eiland Lampedusa heerst een kritieke toestand. Er zijn momenteel 6.000 vluchtelingen terwijl opvangcentra maar plaats bieden aan 800 mensen. De overgebleven mensen slapen buiten onder zelf geïmproviseerde tenten", zegt Anneliese Baldaccini van Amnesty International.

Opvang

"Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd door de oorlogssituatie in hun thuisland en hebben nood aan medische verzorging", stelt professor Melita Sunjic van UNHCR Europa, een organisatie die zich bezighoudt met het huisvesten van vluchtelingen. "Het is de plicht van Europa om zich over hen te ontfermen." Een onderscheid tussen economische vluchtelingen en oorlogsslachtoffers dringt zich op.

België

Ook België heeft nog een lange weg te gaan, vindt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De nodige capaciteit ontbreekt en de regering moet met Europa naar oplossingen zoeken. "Vluchtelingen en migranten zijn een feit. Als we onze ogen ervoor sluiten, lossen we niets op", meent woordvoerster Kathelijne Houben.

© 2011 - StampMedia - Hoi-Fung Ng en Nils Deputter, foto: Hoi-Fung Ng