© Bouwunie

De wintertijd is in het land en dat zorgt voor heel wat sneeuwpret. Het zal nog enkele dagen vriezen waardoor we stilaan kunnen dromen van het natuurschaatsen. Bij veel regenval wordt dat bijvoorbeeld gedaan op de festivalweide van Rock Werchter. Daar mag het soms, maar er zijn nog veel plaatsen waar dat je ook zou kunnen schaatsen:de velden die jaarlijks meerdere malen volledig onderlopen doordat de bodem de grote hoeveelheid regenval niet kan opnemen.

Maar beste lezer, daar gaan we binnenkort vanaf geraken. We gaan namelijk een groot deel van die velden omtoveren tot bouwgrond en ze dan ook vol zetten met woningen en appartementsgebouwen. Kunt u het zich al voorstellen? Waar wij al die jaren hadden kunnen schaatsen op de vastgevroren ondergelopen velden, maar dit niet deden omdat het gevaarlijk zou kunnen zijn, gaat men binnenkort gebouwen zetten die dan hopelijk wel die hoeveelheid neerslag kunnen opnemen.

De grote hoeveelheid ondergelopen velden duidt nog maar eens aan hoezeer we alles dusdanig hebben volgebouwd en dus niet meer weg geraken met ons regenwater. En toch blijven we in het zelfde bedje ziek: we kunnen maar niet stoppen met overstromingsgevoelige gebieden vol te bouwen. We begrijpen nog steeds niet dat meer bouwen en meer asfalteren resulteert in meer wateroverlast. De verkoop van gronden die omgetoverd worden tot bouwgronden lijkt zulk gemakkelijk geld, dat men niet beseft hoe men op langere termijn enorme investeringen moet doen om die wateroverlast aan te pakken.

Die kosten zijn dan ook zeer veelzijdig. Het is niet enkel het wegpompen van het water dat een prijskaartje heeft, of de verrotte en natte inboedel van huishoudens die ons doet bijleggen. Corrosie is een nog diepgaander probleem, het wegebben van de steen die huizen kan doen instorten of de dijken die door watererosie worden gesloopt.

De meanderende rivieren die regelmatig buiten hun oevers treden, zullen ook de boeren niet helpen, maar dat hebben ze ons zelf al laten weten, natuurlijk. Ik kan u natuurlijk niet komen vertellen dat die overbebouwing het enige probleem is dat dit veroorzaakt. We rijden nog allemaal met de dieselwagen naar ons werk en stoken nog volop ons huisje warm met mazout en gas. Ik wil u enkel meedelen dat die emmer die al overgelopen is door enkele druppels die te veel werden toegevoegd simpelweg omver wordt getrapt door de goedkeurders van zulke projecten.

Ikzelf ben een jongere die vreest dat hij later nog meer zal moeten bijbetalen aan onze gemeentes omdat we per abuis alles hebben volgebouwd. Maar u hebt geluk, ik schrijf in de winter en niet in de zomer, waar ik weer ik zou kunnen ijlen over de hittestress die erger wordt door volbebouwing.

vorige