© Junior Journalist

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel en wordt jaarlijks georganiseerd door het Davidsfonds. Tijdens de editie 2022-2023 was het thema ‘#trots, #lokalehelden’. Leandro Van den Brande zat op de GBS Albrecht Rodenbachschool in Hove en werd laureaat reeks 1: derde graad basisonderwijs.

Het is middernacht. Oscar kan de slaap niet vatten. Duizelende gedachten schieten door zijn hoofd, terwijl dikke tranen over zijn wangen rollen. Oscar, 12 jaar oud, maar klein voor zijn leeftijd, heeft rood haar. Volgens zijn klasgenoten reden genoeg om hem te pesten.

Oscar kijkt naar de wijzers van de klok die langzaam verder tikken. Hij zou willen dat hij kon slapen, slapen om te dromen van een beter leven waarin hij niet steeds met buikpijn naar school zou moeten gaan. Buikpijn voor de dag die komt, buikpijn omdat hij weet dat hij weer belachelijk gemaakt zal worden door zijn klasgenoten.

"Oscar, opstaan!", roept zijn moeder de volgende ochtend. Blijkbaar was Oscar er dan toch in geslaagd in slaap te vallen. Met lood in zijn schoenen sleept hij zich naar school. Daar aangekomen staat Jonas hem op te wachten. "Hey, rosse dwerg!", schreeuwt Jonas. Iedereen lacht, behalve Oscar. Oscar probeert zijn tranen te verbijten en negeert de pestkoppen. Hij weet immers dat ze niets van zijn innerlijke kracht begrijpen.

In de klas zit hij naast Marie. Marie negeert hem, maar ze pest hem tenminste niet. Dat vindt Oscar al heel wat. Na twee saaie lesuren gaat dan eindelijk de bel. Alle kinderen rennen snel naar buiten, behalve Oscar. Hij houdt niet van speeltijd, want dan weet hij dat hij gepest zal worden. Traag schuifelt hij naar de speelplaats om zich vervolgens op te sluiten in het toilet. Daar voelt hij zich veilig, weg van de pestkoppen.

Twintig lange minuten gaan voorbij. Wanneer Oscar de deur van het toilet opent, staat hij plots oog in oog met Jonas. Jonas grijpt Oscar bij de arm en duwt zijn hand in het toilet. Daarna loopt Jonas snel naar de rij. Oscar snikt en wast zijn handen.

De rest van de voormiddag staat wiskunde op het programma. Daar is Oscar goed in. Zo goed dat hij op elke vraag het antwoord weet en zijn vinger opsteekt. Stiekem is hij trots op zichzelf en krijgt hij wat zelfvertrouwen. Het duurt echter niet lang voor Jonas en Casper zijn uitlachende blikken op de wiskundeknobbel van Oscar werpen en hem uitschelden voor 'strever' tijdens de middagpauze.

Een strever is Oscar niet. Hij heeft namelijk geen tijd om te studeren. Al zijn energie gaat naar huilen en zich ongelukkig voelen door de streken van de pesters.

Wanneer Oscar na school zijn fiets wil nemen, ontdekt hij dat zijn banden plat gestoken zijn. Waarschijnlijk weer een rotstreek van Jonas en Casper. Dan maar te voet! Met de fiets aan de hand wandelt Oscar naar huis. Na een kwartier wandelen, hoort hij plots iemand huilen achter een bosje. Tot zijn grote verbazing ziet hij daar Jonas zitten. Oscar raapt al zijn moed bij elkaar en vraagt Jonas wat er scheelt. Jonas wijst naar een hoge boom en snikt: "Mijn kat zit daar hoog in die boom en geraakt er niet meer uit." Wat niemand weet, is dat Oscar van zijn vader heeft geleerd om te klimmen en daar behoorlijk goed in is.

Oscar aarzelt geen seconde. Hij klimt in de boom en springt van tak naar tak tot hij bij het katje is. Het kleine katje kijkt hem angstig aan. Voorzichtig haalt Oscar het arme beestje van de tak en steekt het kitten in zijn jas, dicht tegen zich aan. Zonder enige moeite klautert hij weer naar beneden. Jonas is dolblij en neemt met tranende handen het katje aan van Oscar.

"Dank u", stamelt Jonas. "Jij bent een held. Een SUPERHELD!" Oscar bloost. "Sorry", voegt Jonas er nog aan toe. "Het spijt me echt dat ik je zo heb gepest. Ik was blind en zag niet hoe waardevol je bent. Hoe kan ik het goedmaken?" Oscar glimlacht en zegt: "Leer om niet alleen te kijken met je ogen, maar ook met je hart. Begrijp dat iedereen mooi en waardevol is op zijn eigen unieke manier. We hebben allemaal onze eigen talenten. Pesten doet pijn en verdient niemand, want in iedereen schuilt een soort van superheld!"

vorige volgende