Het fietsbeleid in Leuven zorgt voor heel wat ophef. GAS-boetes van 55 euro voor foutief geparkeerde fietsen kunnen volgens Comac Leuven niet. Een sensibiliseringsactie, “Tobback, blijf van mijn fiets af”, vraagt een verandering van het beleid.

De Facebookpagina “Tobback, blijf van mijn fiets af” werd opgericht door Seppe De Meulder en verzamelde al zo’n 261 likes. De Meulder is lid van Comac Leuven, de studentenbeweging van de PVDA. De pagina is op hun initiatief gemaakt.

Met de actie worden het fietsbeleid van Leuven en de GAS-boetes tegen foutief geparkeerde fietsen aangeklaagd Ook pleiten ze voor de bouw van meer fietsenstallingen. De pagina maakt deel uit van een hele sensibiliseringscampagne om GAS-boetes af te schaffen. Die bedragen momenteel 55 euro.

Ondemocratisch beleid

Bovendien betaal je nog eens vijf euro om een gegraveerde fiets op te halen en tien euro voor een niet-gegraveerde fiets. Ook loopt een petitie, online al door 215 personen getekend, op papier zo’n tweehonderd keer. Stickers met het opschrift “Tobback, blijf van mijn fiets af” zijn in omloop. Op 7 december wordt aan het station van Leuven een persactie georganiseerd.

Comac Leuven noemt het beleid ondemocratisch. Het weghalen en beboeten van fietsen is op ecologisch en sociaal vlak problematisch. Er zijn te weinig fietsstallingen voor het aantal pendelaars. Elke weekdag stappen ongeveer 11.000 fietsende pendelaars op in Leuven.

Tegen 2018 wordt het aantal stalparkings voor fietsen opgetrokken tot 10.000, nog steeds niet genoeg voor het aantal pendelaars. Fietsers die geen stalling vinden beboeten, is geen oplossing, vindt Comac Leuven.

Daarom pleiten ze voor open debat tussen het stadsbestuur en de fietsers, de fietsersbond en studentenkoepel LOKO. Indien het stadsbestuur na deze sensibiliseringsacties nog steeds niet bereid is naar het volk te luisteren, zal Comac Leuven over gaan tot meer mobiliserende acties.

Doorgang voor hulpdiensten

Lide De Witte, woordvoerster van PVDA Vlaams-Brabant en verantwoordelijke van PVDA Leuven, ondervond ook negatieve ervaringen met het tekort aan fietsstallingen. “Wat vooral vervelend is, is dat je dan heel veel moeite doet om die fiets te gaan ophalen, en daar wordt behandeld als een crimineel. De politie scheldt je uit dat het een schande is dat je je fiets op een plek zet waar hij niet mag staan, terwijl er onvoldoende stalplaatsen zijn.”

Louis Tobback, burgemeester van Leuven, wenste hierop niet reageren. Wel vinden we een reactie terug op de site van Leuven Actueel, zo’n drie maanden geleden. “Je fiets zomaar ergens parkeren, getuigt van weinig respect voor je materiaal”, aldus Louis Tobback.

“De stad Leuven deed al inspanningen om meer fietsenstallingen te plaatsen en in de toekomst komen er nog meer. Toch moeten we nog geregeld fietsen ophalen op de Leuvense pleinen, onder meer omdat ze de doorgang blokkeren voor hulpdiensten en bussen van De Lijn. Ik betreur dat maar we zullen op de nagel blijven kloppen tot men de les heeft geleerd.”

© 2016 – StampMedia - Elena Parton


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/12/2016