Op maandag 12 maart werd de prijs van Dé Gentse Studentenondernemer met veel tromgeroffel uitgereikt. Tegenwoordig zijn er talrijke evenementen die jongeren willen verleiden zelfstandige te worden. De oplossing voor jongerenwerkloosheid of een extra valkuil?

Je kan er tegenwoordig niet naast kijken: talrijke beurzen, wedstrijden en projecten proberen jongeren warm te maken voor het ondernemerschap. Naast het project Ondernemers met goesting van de stad Gent, waarvan de prijzen deze maandag werden uitgereikt, kunnen jongeren ook terecht op het Student Start-Up Forum in Leuven, de Stundcrewcafés in Gent of de beurs Ondernemen in Brussel. En ook bij Vlajo, een bedrijf met als motto 'talent creatief ontwikkelen' zitten ze niet stil: scholen kunnen er zelfs ondernemingscursussen aanvragen voor hun kleuters. "Ja, je kan wel spreken van een trend", zegt Sofie Van Rossom, werknemer bij Guido. Deze organisatie, die bij jongeren vooral bekend is door hun gids met kortingsbonnen, is ook de drijvende kracht achter Ctrl-Alt-Start, een website waar initiatieven als bovenstaande gepromoot worden en jongeren extra informatie kunnen vinden over ondernemen. "Er zijn te weinig jongeren die zelfstandige willen worden, wij motiveren hen."

Zo ook schepen Mathias De Clercq, initiatiefnemer van Dé Gentse Studentenondernemer: "Gent is de onderwijsstad van Vlaanderen, hier loopt dus enorm veel potentieel rond. Via een reeks initiatieven willen we ondernemers stimuleren. Zelfstandigen zijn ook nodig: de starters van vandaag zijn de werkgevers van morgen."

Rijke zelfstandige

Zolang die starters niet in de problemen komen natuurlijk. Dirk Verschoore, directeur bij Efrem, een vzw die zich inzet voor zelfstandigen in nood, kent de valkuilen van het ondernemen maar al te goed. De organisatie heeft de handen tegenwoordig vol: "Wij vinden eveneens dat ondernemers er moeten zijn en hebben op zich niks tegen al die beurzen en wedstrijden, alleen moeten ze durven zeggen waar het op staat: het cliché van de rijke zelfstandige klopt lang niet altijd."

De cijfers van UNIZO, de belangenvereniging voor zelfstandigen, steunen hem hierin. Een onderzoek van professor Johan Lambrecht toonde aan dat 15 procent of 40.000 ondernemers met armoede te kampen hadden in de periode 1998 - 2006. Recente cijfers geven aan dat 40 procent van de bevraagde zelfstandigen in het eerste kwartaal van 2012 minder werk hadden en 17 procent zich genoodzaakt zag mensen te ontslaan.

Stukadoors

Dat hierbij veel jonge mensen zitten, ondervindt Verschoore iedere dag: "Zeker in de horeca, maar ook bij beroepen waarvan iedereen denkt dat er een overvloed aan werk is, zoals stukadoors uit de bouwsector. Grote bedrijven duwen pas afgestudeerden naar het statuut van zelfstandige zodat ze hen enkel hoeven in te schakelen wanneer het hen uitkomt en zij zelf het minste risico lopen."

Maar ook andere problemen loeren om de hoek: "Vaak lijkt een zaak op het eerste zicht goed te draaien, maar na drie jaar treden enkele belastingen met terugwerkende kracht in werking en die vormen soms een ijskoude douche", zegt Verschoore. "Het is enorm belangrijk van alle regels op de hoogte te zijn. Jongeren willen vaak zo snel mogelijk vooruit en staan bij het opstarten van een zaak niet altijd open voor goedbedoeld advies."

Samenwerking

Begeleiding die niet stopt bij de start van een zaak is volgens Efrem een grote meerwaarde. In Gent zijn de eerste stappen in die richting al gezet: "Projecten zoals het starterscontract staan voor een duurzame begeleiding van drie jaar, al zijn die niet altijd even bekend", zegt Mathias De Clercq. "Maar in mijn ogen is ondersteuning fundamenteel en mijn deur staat altijd open."

© 2012 - StampMedia - Karolien Byttebier


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 21/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 21/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 21/03/2012