De nieuwe Genkse attractie C-mine expeditie omvat een kunstwerk dat elke twee jaar wisselt. De komende tijd kunnen bezoekers experimenteren met de Cultural odor generator, een geurmachine van artiest Peter De Cupere.

Het kunstwerk ziet eruit als een laboratorium vol flessen. Die zijn gevuld met veertig verschillende geurstoffen, zoals chocolade of lavendel, maar ook angstzweet. De bezoeker kan via knopjes zijn eigen geur samenstellen. Via een proces van luchtgeleiding wordt de geur opgevangen in een ballon. Zo kan je de geur mee naar huis nemen en herbeleven. Maar het kunstwerk is meer dan een leuke, interactieve installatie.

Geuren en nationaliteiten

"De verschillende geuren staan symbool voor de verschillende nationaliteiten in Genk", zegt kunstenaar Peter De Cupere. "Op basis van de cijfers die ik had, waren dat er in 2011 maar liefst 101. Deze rijkdom zorgt voor een unieke sfeer- en geurbeleving. Die wil ik weergeven. Ik heb veertig geuren gezocht die passen bij de verschillende nationaliteiten in Genk. Al zal ik niet zeggen welke geur bij welke nationaliteit hoort, dat is niet belangrijk. De mix primeert."

Het gaat nog verder dan dat. "In de geur die de bezoeker samenstelt, zit niet enkel zijn keuze vervat", legt De Cupere uit. "De geur bevat ook elementen van de keuze van de vorige bezoeker. Zo is het ook in het echte leven. Overal waar je komt, hangen geuren."

Speciaal gecreëerd

De Cupere creëerde de Cultural odor generator speciaal voor C-mine expeditie. "De stad kwam naar mij met de vraag iets rond geuren te doen. De andere zintuigen kwamen immers al aan bod in hun attractie. Toen begon ik te brainstormen. Al snel kwam ik op het idee om iets met nationaliteiten te doen. Ik heb verschillende projecten voorgesteld, maar dit is het uiteindelijk geworden. Het was het duurste en grootste voorstel. Ik heb me uiteindelijk, omwille van de kostprijs, tot veertig geuren beperkt. Geurstoffen zijn namelijk enorm duur."

Tekenen met geuren

Het hele oeuvre van de kunstenaar draait rond geuren. "Ik ben er al heel mijn leven door gefascineerd. Mijn broers hielden van klassieke muziek, maar daar was ik niet zo mee bezig. Ik tekende liever. Toen ik het verhaal hoorde over de dove Beethoven die toch nog kon componeren, heb ik die situatie op mezelf geprojecteerd. Sindsdien probeer ik te tekenen met geuren."

De Cupere werkt in een laboratoriumachtige omgeving aan zijn kunstwerken. "Geuren moet je voorzichtig behandelen, ze zijn heel vluchtig." Maar bij de Cultural odor generator komt er ook heel wat programmatie kijken. "De machine is fijn afgesteld, zodat bezoekers haar zelf kunnen bedienen en er niets kan misgaan. Dat werkt met lasersensoren. Voor die technologie heb ik de hulp van anderen moeten inroepen, computers zijn niet mijn sterkste kant."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben, foto: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 08/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 08/05/2012
Deze fotoreportage werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 12/05/2012, p. 6