Op 29 november palmden studenten sociaal-cultureel werk van de KHLeuven een namiddag het Leuvense Martelarenplein in. Om de regeringsmaatregelen aan de kaak te stellen, toverden ze het plein om van een kale ruimte naar een plek van sociale cohesie.

Naar aanleiding van de besparingen op cultuur en verscheidene Hart boven Hard- campagnes en acties hebben studenten sociaal-cultureel werk aan de Sociale School Heverlee de actie ‘Wat zonder cultuur?!' op poten gezet. “Ons hart ligt bij de problematiek rond de besparingen, en nog meer mensen duidelijk maken dat cultuur een belangrijk deel voor mens en maatschappij is”, aldus Joline Warnant, een van de organisatoren.

Free podium

Vooral het free podium, waarop iedereen vrij spel had, had veel aantrek: uit het niets kwamen passanten vragen of ze mochten optreden. Voorbijgangers konden ook hun gedachten over cultuur de vrije loop laten gaan op een spandoek. Zowel jongeren als ouderen en gezinnen stonden samen stil over wat cultuur voor hen betekent en hoe een wereld zonder cultuur eruit zou zien.

“We kregen mooie en lovende reacties en hebben enorm veel nieuwe mensen ontmoet. Cultuur leeft duidelijk nog in ieder van ons, nu is het aan onszelf om het weer naar buiten te laten komen”, besluit Warnant.

© 2014 – StampMedia - Nele Van den Ende


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet op 06/12/2014