Professor Sir John Burn van de universiteit van Newcastle heeft na een tienjarig onderzoek naar het effect van aspirine kunnen vaststellen, dat het medicijn de kans op darmkanker aanzienlijk kan verminderen.

Uit onderzoek van de professor blijkt dat de kans tot 60% afneemt bij mensen met een voorgeschiedenis van de ziekte in de familie. Dat heeft de professor gezegd in een interview met de BBC. Volgens hem moeten alle risicodragers tussen 50 en 60 jaar oud dagelijks een dosis aspirine van 75 mg innemen. Het gaat over medicijnen als Aspro bruis of gewone aspirine van Bayer, vrij bij ons verkrijgbaar.

Risico’s aspirine

Aspirine is in feite een bloedverdunner. Het heeft al zijn nut bewezen om de kans op een hartaanval te verminderen en ook na een hartaanval wordt het vaak aangeraden om het risico op een volgende aanval te verkleinen.
Er zijn wel nadelen aan verbonden want er zijn toch ook bijwerkingen. Omdat aspirine vrij zuur is, kan het een maagzweer veroorzaken. Dat kan je volgens professor Burn oplossen door andere medicatie in te nemen die het zuur in de maag neutraliseert. Omdat aspirine bloedverdunnend is, loop je het risico om een inwendige bloeding op te lopen zonder dat je het merkt. Andere gevallen stellen zelfs bloedarmoede vast.

Naast darmkanker heeft het onderzoek ook gekeken naar andere soorten kankers zoals baarmoederhalskanker. Bij de groep die dagelijks aspirine slikte tijdens de onderzoeken bleken dezelfde positieve resultaten.

Raquel Innocencio Da Luz, arts in Biomedische wetenschappen, zegt: “Bij mensen met een verhoogd risico op darmkanker zeg ik: ja, waarom niet deze ‘behandeling’ volgen. Maar zeker onder toezicht van een arts. Aangezien het bewezen is, kan het zeker geen kwaad. Je gaat het risico om het te krijgen verminderen, maar dat is geen garantie dat het de ziekte gaat voorkomen. Bovendien is het al langer bekend dat hartpatiënten aspirine nemen om de kans op een hartaanval te verminderen. Dus dat is twee vliegen in één klap.”

Gezonde levensstijl

Dagelijks aspirine innemen is niet zonder risisco, vooral niet als het hoge dosissen betreft. Dokter Innocencio Da Luz is daarom overtuigd dat een gezonde levensstijl minstens even belangrijk is.

© 2011 – StampMedia - Adonis de Brito Almeida


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 08/12/2011