(PIDMAGShari ziet eruit als een doorsnee 24-jarige. Ze werkt aan haar master communicatiewetenschappen, maar een brave student is ze niet altijd helemaal. Je herkent ze misschien van Temptation Island - het nachtleven kent geen geheimen meer voor haar. Shari werkt al vijf jaar als go-go dancer in verschillende nachtclubs.

Hoe ben je go-go dancer geworden?
“Ik ging vroeger wel eens uit in Café Local in Antwerpen. Daar zag ik danseressen op een podium alles staan geven en dat leek mij wel tof. Ik dacht: “Dat kan ik ook, ik dans minstens even goed!” Café Local gaf me de naam van een bureau en een maand later mocht ik auditie doen. Ik was bloednerveus, maar ik mocht terugkomen.”

Hoe reageerde je omgeving op je niet-alledaagse studentenjob?
“Mijn mama was van in het begin heel enthousiast, ze vindt het echt iets voor mij. Mijn papa was eerder wantrouwig. Hij vroeg zich af wat ik precies deed en of ik ‘iets met een paal’ moest doen. Go-go dancing bestaat nog maar twintig jaar in de Belgische discotheken en veel mensen associëren het met strippers of paaldansers, terwijl dat totaal niet klopt.”

Die werelden worden nogal vaak door elkaar gehaald.
“Ja, inderdaad. Ik denk dat dat ook veel te maken heeft met de serie ‘Matroesjka’s’. Ik heb momenteel geen vriend, maar ik weet wel dat jongens het soms heel moeilijk vinden dat hun vriendin in nachtclubs danst. Maar alles gebeurt in zo’n professionele context dat jaloezie echt niet nodig is. Ik ken veel danseressen die een goede relatie hebben, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”

Maak je soms enge dingen mee?
“Het gebeurt wel vaak dat ik gefilmd wordt of er foto’s van me worden gemaakt. Ik wil echt niet weten op hoeveel gsm’s ik sta. Nadenken waarover die gebruikt worden? Nee, bedankt. Een vriendin van mij heeft eens een foto van zichzelf op een escortsite gevonden. Zoiets heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt, bij mij blijft het allemaal redelijk braaf.”

“Het internet is wel iets waar ik me zorgen over maak. Wanneer ik afgestudeerd ben en op zoek ga naar vast werk, ga ik zeker mijn Facebook- en Instagramprofiel op privé instellen. Ik doe dat niet omdat ik mij schaam, maar om vooroordelen tegen te gaan.”

Hoeveel verdien je eigenlijk?
"Mijn loon hangt ook van verschillende factoren af: hoe ver ik moet rijden, of ik zelf outfits moet voorzien, enzovoort. Ik verdien nooit minder dan honderd euro op een avond. Soms loopt het op tot 250, afhankelijk van wat voor feestje het is. En het is erg om te zeggen, maar hoe bloter, hoe meer je verdient."

Je hebt al vaker gedanst in het buitenland. Zijn er grote verschillen tussen binnen- en buitenlandse opdrachten?
"Je merkt echt dat het go-gogebeuren in Nederland veel meer leeft. Er is daar meer show, ze hebben er meer kostuums die beter zijn afgewerkt en de manier van werken is veel professioneler. In België zeggen de bureaus eerder: "Trek je plan maar.""

Wat is het leukste dat je dankzij je studentenjob hebt gedaan?
“Omdat ik al vijf jaar in het nachtleven werk, ken ik heel veel dj’s, artiesten en danseressen. Zo ben ik bijvoorbeeld bevriend geraakt met dj Mystique, die me een aantal maanden geleden meevroeg naar Tomorrowland in Brazilië. Drie dagen op voorhand heb ik al mijn plannen afgezegd en heb ik mijn ticket geboekt. Toen ik daar mee op het podium stond dacht ik wel eventjes: “Hoe zot is dit? Ik sta gewoon in Brazilië op Tomorrowland te dansen!” Als ik nooit was beginnen dansen, had ik zoiets cools nooit meegemaakt.”

© 2016 – Stampmedia – Elisse en Jolien Lenaars



Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.13 p. 14-15
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/05/2016