Vanaf de kerncentrale in Hoei voeren de jongeren 15 kilometer verder naar Flémalle. Vrijdag 8 juli hoopt de bende in Luik te arriveren. De bemanningsleden zijn ondertussen bestand tegen een stevige regenbui. Bovendien merken de jongeren dat ze erop vooruitgaan.

"De tocht naar Flémalle verliep vlot", vertelt Alessio Veneziano (15). "We hadden de wind en de stroming mee. Alleen viel er onderweg een peddel in de Maas."

Roeien in de regen

R.M. (20) helpt stuurvrouw Stefanie Granturchi vaak met het eten klaar te maken. "Ik ging naar de hotelschool en kook enorm graag", vertelt R.  "De boottocht geeft ons een speciaal gevoel. Het water straalt rust uit en de sfeer is echt top. De warmte maakt het soms wel vermoeiend." Afgelopen nacht regende het stevig. "Maar daar hoorde ik helemaal niets van", gaat R verder. "Toen het in de boot regende, was het moeilijk om te roeien. Maar we laten ons niet kennen. Op zo'n moment zingen we en zetten we er wat extra kracht achter. De tocht is best confronterend want je leert jezelf kennen. Toch kunnen we vaak meer aan dan we denken."

Man van zijn woord

Isa Gürgür (16) beaamt dat. "Marco groeide bijvoorbeeld enorm tijdens deze boottocht. Hij roeit elke dag beter." Zelf wil Isa met zijn deelname tonen wat hij in zijn mars heeft. "Ik beloofde om mee te gaan en ben een man van mijn woord. Soms is het zwaar, maar we spartelen ons er samen door. Het blijft een toffe tocht!" Isa studeert automechanica. "Later wil ik garagist worden. Ik werk graag met mijn handen. Ook tijdens de boottocht help ik vaak met de tenten op te zetten."

© 2011 - StampMedia/Het Belang van Limburg - Sander Carollo

Het Belang van Limburg
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 08/07/2011 pag.39