De 'barre tocht' is ondertussen halverwege. Onderweg smeren de jongeren lustig zonnecrème tegen de brandende zon. Voorbijgangers begroeten de boot massaal. De bemanningsleden worden ondertussen zelfs herkend van in de krant.

"Ik mis mijn familie en mijn moeder al", vertelt Isa Gürgür (17). Ook Marco Cistriani (17) mist zijn thuis. "Maar door het zingen op de boot vliegt de tijd gelukkig."

Vaarbewijs

Stuurvrouw Stefanie Granturchi bezit een vaarbewijs. "Dat is hetzelfde als een rijbewijs, maar dan voor het water. Het examen omvatte zowel theorie als praktijk. Ik kreeg bijvoorbeeld vragen over voorrangsregels en moest verschillende wolkensoorten kunnen herkennen."

Op de boot wapperen tal van vlaggen. "De rood-gele vlag is een waarschuwing dat onze boot moeilijk bestuurbaar is", aldus Nordin Di Giacomo (16). "De blauw-gele vlag hijsen we als we vertrekken. Daarnaast hangen we ook altijd de vlag op van het land waarin we varen."

"Tijdens onze tocht doorkruisen we veertien sluizen", zegt Marco. "Het is altijd speciaal om het water te zien leeglopen. We maken de Vikingboot dan vast. Eens de sluizen opengaan, mogen we zeker nergens tegen botsen."

Toeterende trein

Jeroen Ghelen (21) is verbaasd dat zoveel mensen foto's maken van de boot. "Bovendien toeteren auto's, motorrijders steevast naar ons. Gisteren toeterde zelfs een passerende trein. We worden soms zelfs herkend van in de krant!"

© 2011 - StampMedia/Het Belang van Limburg - Sander Carollo



Dit artikel werd eerst gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 06/07/2011 pag.40