De Federale Regering besliste enkele dagen geleden om de gemeentelijke administratieve sancties te verhogen. Voor minderjarigen zal een GAS-boete stijgen met 50 euro, tot maximaal 175 euro. Gemeenten kunnen voortaan ook vanaf 14 jaar al een boete opleggen. Verschillende jeugdverenigingen, waaronder de Scouts en de Chiro, hebben het daar moeilijk mee. Minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, Pascal Smet, heeft begrip voor hun reactie, maar denkt dat als we niet ingrijpen bij overlast door minderjarigen niet alleen de omgeving, maar ook zij zelf de gevolgen dragen. De beeldvorming over jongeren wordt meer geschaad door overlast door enkele jongeren dan door de bestrijding ervan. Hij pleit voor samenspraak op lokaal vlak tussen de jongeren en de bevoegde ambtenaren.
"De beste GAS boete is er een die niet gegeven wordt, omdat een gemeentebestuur een cultuur van overleg en samenspraak heeft. De verlaging van de leeftijd tot 14 jaar trekt de aandacht weer eens op een mogelijk probleem bij jongeren, terwijl in de praktijk het aantal GAS boetes voor 16-18 jarigen tot nog toe verwaarloosbaar was. Het is dan ook goed dat die media evenveel ruimte geven aan de reactie van jeugdverenigingen zelf tegen die negatieve beeldvorming.
GAS is evenwel ook niet bedoeld om kinderen en jongeren spel en ontmoeting te ontzeggen, ook niet om jongeren het fuiven te ontzeggen, als die fuiven aangevraagd en toegestaan zijn. Maar we mogen ook niet blind zijn voor kinderen van 14 en jonger die in sommige steden om 23 u nog op straat rondhangen en overdag in de klas indommelen, als ze er al zijn. Kinderen bij wie het recht op onderwijs bedreigd wordt door een misbegrepen recht op autonome ruimte. Kinderen die verstoken zijn van de structuur die het spel en de ontmoeting in een jeugdbeweging kenmerken. De jeugdbeweging is dus een bondgenoot in het noodzakelijke traject dat voorafgaat aan een eventuele sanctie. De verlaging van de leeftijd moet daarom vooral gezien worden als een middel om minderjarigen tegen zichzelf te beschermen. En een effectieve boete moet de allerlaatste stok zijn voor de ouders achter een hele rij deuren van overleg, preventie, opvoedingsondersteuning..."
Minister Smet roept de lokale jeugdraden en jeugdbewegingen dan ook op om te wegen op de bestuursakkoorden na de komende gemeenteraadsverkiezingen, en duidelijke afspraken te maken over de implementatie van GAS in de verschillende gemeenten.
Pascal Smet, Vlaams Minister van 0nderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel
Deze bijdrage vertegenwoordigt de persoonlijke mening van de auteur die niet noodzakelijk samenvalt met de mening van de redactie.