GENK - Kleding en huisraad komen bij kringwinkel De KooP het meeste binnen, maar soms worden de medewerkers getrakteerd op een verrassing, zoals een urne met de as van de overledene er nog in, of een afgietsel van Salvador Dali ter waarde van 3.500 euro.

Medewerkers Lore Lamers en Ronald Snijders gunnen ons op de Dag van de Kringloopwinkel een kijkje achter de schermen. Winkelverantwoordelijke Lore vertelt: “Op zich zijn alle soorten producten in de kringwinkel welkom, toch wordt er onderscheid gemaakt. De medewerkers controleren de kwaliteit van de producten en of ze voldoen aan de wettelijke voorwaarden. Als er iets is wat er niet hoort te zijn, dan zijn er verantwoordelijken die dat er onmiddellijk uithalen."

Vreemd en waardevol

Kleding en huisraad komen het meeste binnen. Lore: "Kleding verkoopt het beste vanwege de goede kwaliteit. Het komt wel eens voor dat bepaalde producten niet verkocht raken, maar meestal zijn die in het begin al uitgeselecteerd."
In de kringwinkel heb je ook een CURIOSA- collectie. Deze collectie is vooral gericht op de klanten die elke dag in de vroege ochtend komen om iets nieuws te vinden. Af en toe is er een tijdelijke actie voor speciale goederen, zoals de Halloweenstand of een actie met oude kano’s.

Soms komen er de vreemdste dingen binnen. Zo vertelt Ronald, winkel-magazijnverantwoordelijke, over de keer dat iemand een urne binnenbracht met de as van de overledene er nog in. Ook andere bizarre producten zoals medicijnen, seksspeeltjes en geld worden aangeleverd. Niet alleen vreemde, maar soms ook erg waardevolle spullen komen binnen, waaronder een bronzen afgietsel van Salvator Dali die 3.500 euro waard was en een kast met een valse bodem waaronder duizend frank verborgen zat.

Tweede leven

Ronald vertelt hoe het aanbod tot stand komt. "Eerst worden de producten ingezameld en opgehaald, daarna in verschillende afdelingen opgedeeld, elektro, textiel, speelgoed enzovoort. Dan kijken we of de producten in goede staat zijn en of ze hersteld moeten worden, of opgepoetst. Als ze dat doorstaan hebben, worden ze geprijsd en dan worden ze in bakken gelegd. Het opslaan van spullen wordt goed georganiseerd, zo zijn er grote opslagplaatsen en we verzamelen in de zomer al de winterkleding en vice versa."
"Maar de kringwinkel zou niets zijn zonder de mensen met een hart voor de winkel, die hun spullen komen binnenbrengen om ze een tweede leven te geven", aldus Lore.

© 2013 – StampMedia – Eva Vanderzande, foto's: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 31/10/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 31/10/2013