De Open Deur is al veertig jaar het ‘luisterhuis’ van Antwerpen. Iedereen die met iets zit, kan er bij vrijwilligers terecht voor een openhartig gesprek. “Je kan mensen al steunen door simpelweg naar hun verhaal te luisteren.”

In de schaduw van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal bevindt zich De Open Deur. Het luisterhuis werd in 1975 in het leven geroepen door Henri Van den Bergh en zijn vrouw Nini. Het koppel werd geïnspireerd door een initiatief in Berlijn en besloot om het project naar Antwerpen te brengen.

Luisterend oor

Veertig jaar na de oprichting is er nog steeds nood aan een plek waar iedereen zijn verhaal kan doen. De Open Deur biedt hen tijd, ruimte en aandacht om hun verhaal te doen: gratis, anoniem en zonder afspraak. Bert, al anderhalf jaar vrijwilliger, merkt dat het een verschil kan maken. “Bij de Open Deur merk ik dat je mensen al kan steunen door simpelweg naar hun verhaal te luisteren. Je vindt er geen oplossingen of adviezen, maar iemand die oprecht naar je verhaal luistert.”

Bij De Open Deur kun je met elk probleem terecht. “Mensen vragen ons vaak hoe ze een bepaalde situatie moeten oplossen. Wij geven echter geen raad of pasklare antwoorden. We laten de persoon reflecteren en tot inzicht komen. De antwoorden zitten in de mens zelf. Indien iemand met een ernstig probleem zit, wordt die wel doorverwezen”, legt Bert uit.

Geen oordeel vellen

Bij De Open Deur werken geen psychotherapeuten, maar vrijwilligers met verschillende achtergronden. “Ik heb dertig jaar als financieel directeur gewerkt en vond dat ik al veel van de maatschappij gekregen had. Ik wilde iets doen, waarbij ik mensen meteen kon helpen”, stelt Bert.

De vrijwilligers hebben wel allemaal een cursus empathisch luisteren gevolgd. “Het motto van De Open Deur is ‘Wij helpen door te luisteren’. Het is heel belangrijk dat je met volle aandacht naar iemand kunt luisteren zonder een oordeel te vellen. Wanneer iemand zijn hart lucht, moet die voelen dat je met hem begaan bent”, benadrukt Bert.

(Foto © Liesbeth Knaeps) Magdalena: “Veel mensen die professionele begeleiding krijgen, komen ook naar hier." (Foto © Liesbeth Knaeps)

Isolement

Veertig jaar na de oprichting van De Open Deur komen nog steeds veel mensen langs voor een gesprek. Dat merkt ook vrijwilligster Magdalena op. “Ik werk hier al zeven jaar en merk zelfs een stijging van het aantal bezoekers op. Elk jaar komen er steeds meer mensen langs die hun verhaal willen vertellen.”

Hoewel we vandaag meer dan ooit in een communicatiemaatschappij leven, blijken heel wat mensen eenzaam te zijn. Ook mensen met psychische problemen voelen zich vaak alleen op de wereld. “Veel mensen die professionele begeleiding krijgen, komen ook naar hier. Door een persoonlijk gesprek voelen ze zich minder eenzaam en kunnen ze hun isolement doorbreken. Praten over je problemen kan je leven al heel wat draaglijker maken”, besluit Magdalena.

© 2015 – StampMedia – Tekst: Mandy De Clercq; Foto's: Liesbeth Knaeps



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 20/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 20/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 20/09/2015