© Britt Somers

In het Burgemeester Damenpark vindt dit weekend Mama’s Pride plaats, het tweedaags popfestival van Geleen, vlak over de grens bij Maasmechelen. Elk jaar tijdens het weekend van Moederdag verandert het park in een ontmoetingsplek voor oud-Pinkpopbezoekers en muziekliefhebbers. De organisatie heeft een neus voor opkomende artiesten. Zo staan dit jaar ook veel Belgische acts op het affiche, namelijk Blackwave, Baloji, Témé Tan en Gestapo Knallmuzik. Koen van den Berg, the man van het festival en voorzitter van Stichting Mama’s Pride, vertelt.

Het festival kreeg zijn naam door de dag waarop het plaatsvindt, Moederdag. Die dag is niet met opzet gekozen. Van den Berg: “De eerste editie van het festival moest wel op Moederdag plaatsvinden, omdat alle andere dagen al bezet waren. Dat was in 1995. Het was Meimaand Cultuurmaand in Geleen, en op alle dagen waren al evenementen georganiseerd. Behalve op Moederdag, want dan moest je natuurlijk bij je moeder of schoonmoeder op de koffie.”

Organiseer het zelf”

Van den Bergs vader was cultureel ambtenaar en kwam thuis met het programma. “Fanfare, harmonie, een koor, allemaal leuk en aardig. Maar er zat niks tussen voor de jeugd of met popmuziek. Dat vond ik niks. Pinkpop was toen ook al een aantal jaar weg uit Geleen. ‘Dan organiseer je zelf toch wat’, zei mijn vader. Toen hebben we met drie partijen dit festival op touw gezet.”

Ze staken er hun eigen geld in, gingen op zoek naar artiesten, en van de 40 aangeschreven bands wilden er 39 naar Geleen komen. “Daar hebben we een top tien uit gehaald, en zo zijn we begonnen. We hadden een klein biertentje en wat bankjes, heel eenvoudig.” De buurt was enthousiast, en ze trokken een publiek van 1500 man. “De mensen waren heel blij dat er weer iets was zoals Pinkpop.”

Elk jaar groeide de populariteit. De gemeente verstrekte subsidies, het budget werd groter en met sponsoring konden steeds betere artiesten worden geboekt. Vooral in 2010 was het topdrukte, met Caro Emerald als headliner. Toen het park uitpuilde van de mensen, moesten de poorten noodgedwongen dicht.

Ook dit jaar worden er veel bezoekers verwacht, met talenten als Blackwave en Baloji en de Engelse Yungblud, die ook is geboekt voor festivals als Down The Rabbit Hole, Rock am Ring en Pukkelpop. Eerder trad ook al Tourist Lemc op in Geleen. “We zijn al vroeg van tevoren aan het scouten, daarbij kijken we ook naar Belgiche artiesten. Er komen de laatste jaren veel goede acts uit België.”

Knallmuzik

Op het affiche van dit jaar staat ook de Kempense feestgroep Gestapo Knallmuzik, die niet bij iedereen in de smaak valt. Eind april kopte het Nederlandse Dagblad De Limburger: ‘Ophef over feestband 'Gestapo Knallmuzik' op Mama’s Pride’. Ook Knack schreef over de controverse. De gemeente Sittard-Geleen kreeg vragen of een band met zo’n naam wel gepast was vlak na de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die in Nederland op vier mei plaatsvindt. Het woord Gestapo zou te veel verwijzen naar de nazi’s.

“Die weerstand hadden we niet verwacht”, vertelt Van den Berg. “Maar de gemeente zei dat ze achter de organisatie staan en geen link met de Gestapo zien. Toch kregen we steeds meer mails hierover. We hebben toen op de website een statement gemaakt dat de band voor dit concert gewoon Knallmuzik heet.”

Op de website van Mama’s Pride vertelt Van den Berg dat hij er zin in heeft. “Ik moet nu al lachen met Knallmuzik. Wat zijn dat heerlijke party-animals. Ik zag ze op Pukkelpop, die Kempense Belgen, en ja, daar zijn geen woorden voor. Een feestje bouwen, dat gaan die ook bij ons doen. Heerlijk fout dit.”

Klein-Pinkpop

Op enkele buurtbewoners na is de hele buurt positief over het festival. In de straten rondom het festivalterrein hangen overal posters met de line-up op de huiskamerramen. “We doen elk jaar een rondgang, en 99% van de bewoners vindt het gewoon echt te gek. Zij zijn altijd heel enthousiast.”

Mama’s Pride is een begrip in Geleen, en dat geldt vooral voor de oudere generatie Pinkpopbezoekers. Het festival vindt immers plaats op het oude terrein van Pinkpop. Het voelt voor ‘de Geleendenaar’ als nostalgie. “Ik denk dat op dit moment zestig procent van de bezoekers komt omdat ze het gewoon leuk vinden. Voor de gezelligheid, omdat het gratis is en om bekenden te ontmoeten die ze verder een jaar niet zien. Gewoon gezellig een biertje drinken, en de kinderen kunnen ook mee”, vertelt Van den Berg.

Naast het sociale aspect, biedt Mama’s Pride ook kansen voor lokaal talent. Elk jaar organiseert de stichting de wedstrijd Podiumvrees waarmee bands uit de omgeving een plek op het podium kunnen winnen. Dit jaar is de winnaar Barn & Belle, die tijdens de finale in Sittards poppodium Volt de meeste punten scoorden.

Groot genoeg

Van den Berg ziet de toekomst niet groter of spectaculairder, wel professioneler. Door het overlijden van een van de vrijwilligers worden bijvoorbeeld bepaalde taken uitbesteed zoals stroom en water. Het maximumaantal bezoekers is nu 6000 man per dag, en dat aantal zal niet groeien. “Zoals het nu is, is groot genoeg. Niet meer dagen, ook geen grotere acts. Dan zou je al entree moeten vragen, en dat moet je na 24 jaar gewoon niet doen.”

De 24e editie van Mama’s Pride vindt plaats op zaterdagavond 12 en zondag 13 mei. Meer info: www.mamaspride.nl.

vorige volgende