reacties (0)

Alle Antwerpse stedelijke basisscholen moeten sinds 6 februari een energiemachine ontwikkelen om een (fictieve) chaos te vermijden en het leven in Antwerpen terug te brengen. Het project 'Ontdek Kasteel' biedt kinderen en begeleiders de nodige educatieve en creatieve ondersteuning om deze energiemachine te maken.

Kasteel

De stedelijke basisscholen mogen een energiemachine ontwikkelen die minstens één bepaalde vorm van bestaande of geïmproviseerde energie opwekt. Leerlingen en begeleiders maken zo op een leuke, efficïente en uitdagende manier kennis met de verschillende aspecten van technologie. Het project kreeg twee jaar geleden vorm na een eerste kennismaking met het project ‘Ontdek Kasteel’. Intussen staat er in bijna alle stedelijke basischolen zo’n kasteel. “Het kasteel is een instrument dat leerkrachten en leerlingen de nodige ondersteuning en materiaal aanbiedt. Het is niet zo dat de kinderen alles zelf moeten uitdenken”, vertelt algemeen directeur stedelijk basisonderwijs Robert Scheltjes.

Toekomst

Omdat het stedelijk basisonderwijs nog veel verder wil gaan, maakt de wedstrijd deel uit van een groter technologietraject. Op het ogenblik wordt gesleuteld aan een samenwerking tussen het stedelijk basisonderwijs en de bedrijfswereld. Leerlingen krijgen dan de kans om bedrijven (van KMO tot multinational) te bezoeken. Zo kunnen ze de leerstof in de realiteit zien en komen ze in aanraking met verschillende beroepen die ze later kunnen uitoefenen. “Het is vooral de bedoeling om de studiekeuze van de jongeren te vergemakkelijken en de ouders de nodige zekerheid te bieden”, aldus Scheltjes. “Het is belangrijk dat jonge mensen in contact worden gebacht met die zaken. Want uiteindelijk ligt onze toekomst in de handen van jongeren. De grootste rijkdom die wij hebben zijn, de kinderen”.

Enthousiasme

“De kinderen reageren heel enthousiast op dit project”, vertelt Robert Scheltjes. “Omdat ze de nodige ondersteuning aangeboden krijgen, is het makkelijker en leuker voor de jongeren om de energiemachine te ontwikkelen.” Het ontwerp komt van een Nederlandse educatieve uitgeverij uit Zeeland. De winnaar van de wedstrijd krijgt een volledig uitgerust ‘Ontdek Kasteel’. Alle inzendingen worden tentoongesteld voor het grote publiek vanaf half mei 2009. Een professionele jury kiest de school die de mooiste en doeltreffendste machine ontwerpt. Inschrijven kan nog tot 28 februari 2009.

Meer info bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen - 03/201.32.56

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 10/02/2009


Reacties

Plaats een reactie