In de Stadsschouwburg kwamen op donderdag 4 december Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en premier Charles Michel (MR) speechen op de nieuwjaarsreceptie van VOKA-Antwerpen/Waasland. Voor premier Michel was het meteen zijn maiden speech. “Waarom niet ik, burgemeester van Antwerpen?”

Het is nooit te vroeg voor nieuwjaarsrecepties. Met ‘Vooruitblik 2015’ wou werkgeversorganisatie VOKA-Antwerpen/Waasland alvast vooruitblikken op het komende jaar. Voorzitter Stéphane Verbeeck stelde zeer blij en zelfs een beetje fier te zijn dat het Vlaams netwerk van ondernemingen twee prominente politici aan het woord kon laten.

Een duizendtal VOKA-leden zakte daarom donderdagavond af naar de Stadsschouwburg om er te luisteren naar de visie op 2015 van Bart De Wever (N-VA) en Louis Michel (MR). Voor de premier was het ook meteen zijn eerste speech op Vlaamse bodem.

Toekomstgericht

De burgemeester van Antwerpen mocht de spits afbijten. Hij vertelde over zijn China-trip: “De burgemeester van Shangai zei me onlangs nog: There are cities where they make money and there are cities where they spend the money. Ik denk dat Antwerpen zo’n stad is waar het geld wordt verdiend. Ik zal niet zeggen dat er steden zijn waar het geld wordt uitgegeven, maar ik moet toevallig morgen wel naar Brussel.”

Met enkele ludieke opmerkingen krijgt de N-VA-voorzitter meteen de lachers op zijn hand. “Een grapje omdat de belangrijkste man uit Brussel hier aanwezig is, onze kersverse eerste minister. We zijn blij dat u hier bent en dat u deze stad hebt uitgekozen voor uw Vlaamse maidenspeech”, zegt De Wever alvorens hij vooruitblikt. “We moeten klaar en duidelijk stellen waar we in 2019 willen staan, en niet morgen.”

“Er is geen alternatief”

In zijn speech is De Wever niet mals voor de huidige oppositie. “Ik word er horendol van hoe de oppositie voor alles een pasklaar antwoord had”, hekelde de N-VA-kopman het beleid van de vorige jaren. “Nu staan we voor de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog. We staan voor een sanering van 11 miljard euro. Dat is gigantisch en niet iedereen beseft dat. Maar terugkrabbelen zou desastreus zijn. Dit is een unieke regering en ze moet lukken. Er is geen alternatief.”

Of toch? “Men had weer voor een klassieke tripartite kunnen gaan om verder te doen zoals we al veel te lang bezig zijn. Ja, dat was het alternatief: een regering die schulden laat opstapelen”, vervolgde De Wever. “Maar dat leidt ons niet tot het perspectief 2019 dat wij voor ogen hebben.”

De Wever eindigde met de traditionel nieuwjaarswensen: “Wat ik ons voor 2015 toewens is dat we de moed zullen hebben om door te zetten. Tegen de oppositie in, tegen de vakbonden in en tegen de meeste media die ons afschilderen als sociaaleconomische sadisten, in.”

Duidelijke keuze

Na het betoog van De Wever, kwam de jongste premier van België onder luide toejuiching het podium op voor zijn maiden speech. “Antwerpen moet wel een fantastische stad zijn om te wonen, en wie weet… om mijn politieke carrière verder te zetten. Waarom niet ik, burgemeester van Antwerpen?”, grapte Michel in zijn beste Nederlands. Het publiek wist zijn mopje wel te appreciëren.

Daarna werd de toon wat serieuzer. “De situatie is op dit moment niet rooskleurig en iedereen zal inspanningen moeten leveren”, aldus de eerste minister, die vervolgens de huidige situatie schetste. “Laat ons duidelijk zijn: deze regering zal haar eigen factuur betalen en ze niet doorschuiven naar komende generaties. Er is de weg van de minste weerstand, en die garandeert dat we zullen achteruit gaan. En er is de weg voor de duidelijke keuze, de enige weg vooruit.”

Geen kerstbestand

Na afloop krijgt Michel, die als liberale premier tussen de ondernemers eigenlijk een thuismatch speelt, een staande ovatie. Maar een kerstbestand tussen de huidige regering en de oppositie zit er voorlopig nog niet in. Op sociale media riepen actievoerders enkele dagen voor de VOKA-bijeenkomst op tot ludieke protesten aan het Theaterplein voor de Stadsschouwburg. Zo ver kwam niet: zo’n dertig agenten in burger stuurden enkele tientallen actievoerders wandelen.

© 2014 – StampMedia – Jef Cauwenberghs


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 08/12/2014