(Erasmix) Het Kranten in de Klas (KiK) project gaat voor de negende keer van start. KiK laat leerlingen vanaf tien jaar kennismaken met de Vlaamse geschreven pers. Aan de hand van krantenpakketten en bijbehorende lessen krijgen ze inzicht in de actualiteit. Vanaf dit jaar wordt het gratis lesmateriaal online aangeboden, zodat leraars sneller op de actualiteit kunnen inspelen. Ook nieuw in deze editie is de interactieve Facebookpagina die leraars en andere geïnteresseerden over die updates op de hoogte brengt.

KiK is een initiatief van de Vlaamse Dagbladpers, de overkoepelende organisatie van Vlaamse dagbladen. De leerlingen ontvangen dan ook tien dagen lang een pakket met daarin exemplaren van De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Tijdens de vorige editie werden er 1.851.776 kranten verdeeld, die samen 154.338 leerlingen bereikten. In de derde graad van het lager onderwijs namen 39% van alle scholieren deel, en maar liefst 20% van de leerlingen van alle graden van het secundair onderwijs.

Karine Claassen en Alexandra Jans, studentes Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel, interviewden voor KiK Vlaams Minister van Media Ingrid Lieten. Samen met de Vlaamse Dagbladpers steunt zij dit project. ‘Met kranten in de Klas proef je van de wereld van de kranten’, aldus de minister, ‘en het project brengt ook de wereld zelf in de klas. KiK helpt om mediawijs te worden. Het is een prima hulpmiddel om van kinderen en jongeren kritische en zelfstandige volwassenen te maken, een proces waarin ook de leerkrachten een zeer belangrijke rol spelen.’

Naast het krantenproject is er ook de Krantenmaker, een website waarop leerlingen een eigen schoolkrant in elkaar kunnen boksen. De website komt in twee smaken, ‘Flits’ voor nieuwsgaarders van tien tot veertien jaar en ‘Blits’ voor jonge journalisten van veertien tot achtien jaar. In het voorjaar start de KiK-quiz, een actualiteitsquiz waarbij de beste scholen uit elke provincie het op 15 mei 2012 tijdens een live finale tegen elkaar opnemen. Leerlingen die willen deelnemen, kunnen zich nu al inschrijven via de website.

Meer informatie kan u vinden op www.krantenindeklas.be

© 2011 - Erasmix - Siska Gremmelprez