Het Xaveriuscollege in Borgerhout besloot om na de heisa in de media over het verbieden van ‘gothic’ kledij van twee leerlingen, het debat aan te gaan. Verschillende leerkrachten en leerlingen van de derde graad konden op 23 maart de verschillende visies en standpunten verduidelijken.

Te veel interpretatie mogelijk

De directie werd een subjectief reglement verweten dat te vaak voor interpretatie vatbaar was. Nochtans is het verbod op onnatuurlijke haarkleuren en overdreven accessoires volgens de directie zeer duidelijk. Toch zal de school blijven opteren voor een open reglement waar er plaats is voor interpretatie en discussie. Een vast reglement zorgt alleen maar voor een bedrukte sfeer en dat wil de school ten allen tijden vermijden.
De leden van de directie waren het wel eens met het feit dat er te laat werd gereageerd op de alternatieve klederdracht van Rufus (18) en Nick (16).

Gewoon een mening ventileren

Om alle misverstanden te vermijden wilde Nick zijn interview met de krant toch even toelichten. “Ik wou enkel een statement maken, een stigma uit de wereld helpen. Dat de media een volledig ander verhaal maakten, kan ons niets verweten worden. Wij wilden dat de maatschappij wist dat mensen in het zwart niet gevaarlijk zijn. Bovendien was het nooit onze bedoeling om het Xaveriuscollege te viseren”. Wat Rufus het meeste stoorde, waren de vergelijkingen met gekken als Hans Van Themsche of Kim De Gelder. De stelling dat iemand die zijn eigenheid uit via kledij de facto een moordenaar is, vond hij belachelijk en hypocriet.

En wat als je groot bent?

Enkele medeleerlingen verweten Nick en Rufus dat ze de verkeerde arena gekozen hadden om hun eigenheid te laten zien. “Je bent in de eerste plaats op school om te studeren. Er is een plaats en een tijd voor alles. Ook voor jullie kledij. Wat gaan jullie doen als jullie gaan solliciteren?” vroeg een meisje zich af. Rufus wees haar erop dat hij bereid is zijn kledij aan te passen als daar duidelijke en gegronde redenen voor zijn. Volgens hem was dat in deze situatie niet het geval.

Blijf een voorbeeld

Tot slot werd de leerlingen gevraagd om niet mee te gaan in de massahysterie van de media en de jongere leerlingen van de school ervan te behoeden. “Uiteindelijk fungeren jullie in de derde graad als voorbeeld voor de jonge gasten in de eerste graad”, aldus een leerkracht. Nick en Rufus antwoordden dat jongeren hen niet moeten nadoen als ze niet weten waar die kleding voor staat.

© 2009 – StampMedia – Kamal Kharmach


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 24/03/2009