Kent u hydrofobe of waterafstotende kledingstukken, 3D-geprinte accessoires of een van hout gelasercutte pin-up? Jonge creatievelingen hebben van de ooit als sciencefiction klinkende ideeën realiteit gemaakt. Op deze manier gaan mode en technologie hand in hand. Dit wordt ook wel eens Fashion technologie genoemd. Wij gingen op zoek naar enkele Fashion tech projecten en hebben het op de redactie uitgetest.
3D-technologie
Nicky Janse (25) uit Diest heeft grafisch design gevolgd en streefde onbewust naar creativiteit en innovatie. Hij startte een jaar geleden een 3D-modelijn. Op zijn vorig werk had hij een 3D-printer en het intrigeerde hem om te zien hoe er na enkele uren een driedimensionaal object uit een printer kwam.
Dit heeft zijn creatieve geest getriggerd en geïnspireerd waardoor hij alle zekerheden heeft opgeven om zijn droom te realiseren. Hij stopte met zijn nine-to-five job, schafte een 3D-printer aan en begon met het ontwerpen van draagbare accessoires en interieur. Het begon als een fascinatie en eindigde met een webshop genaamd Helix.
Innovatie en het verwerken van technologie in een draagbare collectie zijn voor Nicky fundamenteel bij het ontwerpen van zijn stukken. Maar wat vinden mensen van 3D-geprinte accessoires? Jennifer Romero (19): “Wow bestaat dat echt? Wist dat niet! Moet wel even wennen aan dat idee.”
Naast 3D geprinte accessoires bestaan er ook gelasercutte accessoires. Linde Van Eijnde (26) en Tim Boers (32) startte ook een jaar geleden met hun project Roedel. Het begon met een ontwerp van een logo en na een ontmoeting met een lasercutting-bedrijf in de buurt, ontwierpen ze samen een gelasercutte broche.
”Wat is lasercutting en hoe gaat men te werk?” De ontwerpen worden eerst getekend op de computer, daarna worden ze omgezet in auto-cad tekening. Dat is een tool die is gemaakt om technische tekeningen te maken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om 3D-modellen te maken.
Hydrofobe kleren
Nat en vuile kleren zijn tegenwoordig ook verleden tijd door hydrofobische kledingstoffen. Naast 3D-items bestaan ook waterafstotende stoffen waardoor water, koffie en zelfs wijn geen vlekken meer achterlaten op je kledij. Ze vloeien er gewoon van af. Dat blijkt uit een kleine test met water en koffie.
Ontwerpster Jasna Rokegem (23) ging als pionier aan de slag met de waterafstotende kleding. Om te weten hoe dat precies werkt, gaan we te rade bij Jasper (23), laboratoriumtechnoloog aan de KU Leuven. “Hydrofobe ofwel watervrezende stoffen zijn waterafstotend dankzij een coating techniek”, steekt de chemicus van wal.
“Dat komt door de intermoleculaire krachten, aangezien water andere polaire bindingen aantrekt. Maar bij hydrofobische kleding is dat niet het geval. Bij die kleren wordt er een nieuw mengsel gemaakt waar dan een dun laagje of coating wordt aangebracht waardoor de van nature polaire stof water afgestoten wordt. Omdat de buitenste laag het water niet kan opnemen, maar afstoot.
Een bekend voorbeeld is water en olie. Water is polair, olie apolair, waardoor de twee stoffen elkaar afstoten. Die techniek maakt gebruik van verschillende lagen en die lagen noemt men coating. Wij namen de proef op de som (zie de gif's:)
Designer van het kleed: Jasna Rokegem, in opdracht voor The Suicide club Rotterdam
© 2016 – StampMedia – Tara Boutaleb
Dit artikel werd eerst gepubliceerd door deredactie.be op 10/04/2016