De Oscars voor beste bijrollen gingen zondagnacht naar de zwarte acteurs Viola Davis en Mahershala Ali. Moonlight van de zwarte regisseur Barry Jenkins werd dan weer tot beste film bekroond. Een groot contrast met het gebrek aan kleur vorig jaar.

Het was intussen van 2014 geleden dat er nog een zwarte acteur of actrice was genomineerd voor een Oscar. Dat jaar was wel meteen een uitschieter: met drie zwarte genomineerden en een zwarte winnaar in de categorie ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’ (Lupita Nyong'o).

In totaal werden er sinds de eerste editie in 1929 71 zwarten genomineerd en vielen er zeventien in de prijzen – goed voor respectievelijk vier en vijf procent van alle nominaties en winnaars uit de geschiedenis van de Oscars. Diversiteit blijkt dus een hardnekkig struikelblok voor de Oscars, maar dit jaar ging het opnieuw de goede kant uit.

#OscarsSoWhite

Het debat over diversiteit bij de Oscars kwam vorig jaar in een stroomversnelling. Toen was er voor het tweede jaar op rij geen enkele zwarte genomineerde in de vier belangrijkste categorieën. Daarop kwam veel kritiek van zowel zwarte als blanke acteurs en werd er zelfs opgeroepen tot een boycot, onder andere door Jada Pinkett Smith, de echtgenote van Will Smith.

Ook tijdens de uitreiking werd in verschillende speeches verwezen naar het overwegend blanke karakter van de Academy Awards. De toon was meteen gezet toen komiek Chris Rock in zijn openingsspeech hard uithaalde naar het gebrek aan diversiteit bij zowel de jury als de genomineerden. Online nam de controverse de vorm van de hashtag #OscarsSoWhite aan, waaronder een verontwaardigd publiek massaal haar ongenoegen uitte op sociale media.

Blijheid en scepsis

Dit jaar ging het dus beter. Zowel de Oscar voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol werden door zwarte acteurs gewonnen: Viola Davis voor haar rol in ‘Fences’ en Mahershala Ali voor zijn acteerprestatie in ‘Moonlight’.

Dat twee zwarte acteurs scoren in de vier belangrijkste categorieën, gebeurde nog maar twee keer eerder in de geschiedenis van de Oscars. Op Twitter werd tevreden, maar toch ook sceptisch en zelfs bitter gereageerd.

Verder ging ‘Moonlight’ van Barry Jenkins ook nog eens aan de haal met de award voor beste film. Niet vanzelfsprekend voor een coming-of-age-drama over een zwarte jongen die ook nog eens homoseksueel is. Het is nog maar de tweede keer dat een film van een zwarte regisseur de trofee voor beste film kan verzilveren.

Diversiteit stond dus duidelijk op de agenda dit jaar. Al wordt intussen ook hevig gepleit dat de winnaars hun trofee niet te danken hebben aan #OscarsSoWhite, maar aan hun eigen uitzonderlijke prestatie.

Ook winnares van de Oscar ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’ Viola Davis liet optekenen dat de grotere diversiteit geen direct gevolg was van de controverse van vorig jaar, maar het resultaat van hun harde werk en talent.

Met drie nominaties is Davis - bekend van onder andere de serie ‘How to Get Away with Murder’ - de vaakst genomineerde zwarte actrice in de geschiedenis. Bovendien is ze de eerste zwarte actrice die een Emmy (2015), Tony (2001) én Oscar in de wacht sleepte. Die prestaties hebben haar de laatste jaren tot een van de belangrijke boegbeelden in de strijd om rassengelijkheid gemaakt.

© 2017 - StampMedia - Philippe Mertens