Van zaterdag 21 tot vrijdag 27 april vond de Digitale week plaats in de Genkse stadsbibliotheek. Via workshops, demonstraties en andere evenementen werd de toenemende digitalisering van de maatschappij onder de loep genomen en toegankelijker gemaakt voor iedereen.
"We merken steeds meer dat er nood is aan initiatieven zoals de Digitale week. Mensen zoeken extra toelichting bij de digitalisering van het leven", zegt Jeroen Deraeck, bibliotheekverantwoordelijke voor publiekswerking jeugd en jongeren. "De digitale kloof bestaat nog steeds: niet iedereen kan even goed overweg met een computer."
Voor jong en oud
In de bibliotheek kon iedereen terecht voor demonstraties over het gratis besturingssysteem Ubuntu, de zogenaamde 'fundels' (interactieve digitale prentenboeken) en de verschillende databanken van de bibliotheek. In de workshop over Tax-on-web leerden volwassenen hun belastingbrief online in te vullen. Burgemeester Wim Dries gaf een lezing over zijn ervaring met de digitalisering. Omdat de bibliotheek vanaf nu ook spelletjes voor gameconsoles uitleent, werd er een Wii-toernooi georganiseerd voor 'digikids' tussen 6 en 12 jaar oud.
Het enthousiasme voor de Digitale week was groot. "Nog voor de week van start ging, zaten bijna alle workshops en demonstraties al vol", zegt Deraeck. "Vooral voor de workshop over Tax-on-web was de vraag zo groot dat we beslisten wachtlijsten aan te leggen voor bijkomende workshops."
Digitale geletterdheid
Deraeck: "De Digitale week is een initiatief van de Leuvense vzw LINC (Lezen, Informatie en Communicatie) die zich bezighoudt met het bevorderen van digitale geletterdheid." Volgens LINC bestaat er immers het gevaar dat mensen die niet goed met een computer kunnen werken, simpelweg over het hoofd worden gezien in een maatschappij waarin de digitalisering een steeds grotere rol speelt.
© 2012 - StampMedia - Pieter Neirinckx, foto: Machteld Bollen