In de aanloop naar de Dimitri Bontinck-fandag is vader Bontinck alomtegenwoordig. Iedereen heeft een mening over de man, want we lezen elke week over zijn reilen en zeilen in de gespecialiseerde media. Maar wat moeten we daar nu van geloven? “Niet de mens leeft, maar hij wordt geleefd door hogere machten”, stelde Bontinck tijdens een gedenkwaardig interview op Radio Scorpio. Presentator Gerrit Willems (24) blikt terug op zijn moment de gloire.

Dimitri Bontinck wil een fandag in het Sportpaleis, overweegt deelname aan Temptation Island en tekent eerstdaags een vet contract. Praat uit de boekskes? Nee, informatie uit eerste hand die u hieronder kan beluisteren. De aanleiding: een marathonuitzending op Radio Scorpio, om de blokkende studenten te ondersteunen. Een verkorte versie van wat MNM doet, maar dan vrijwillig en zonder storende reclameblokken.

Dinsdag heb ik, samen met het team van het programma ‘Oh Oh Studentiko’, acht uur lang de favoriete blokplaten van de studenten gedraaid. Om toch voor de nodige afwisseling te zorgen, proberen we tijdens onze uitzending enkele opmerkelijke gasten te laten passeren. Meestal zijn dat gewone Leuvense studenten die altijd wel een leuke anekdote hebben, maar iedere editie proberen we ook bekende Vlamingen te strikken.

Vorige keer heeft mijn collega Kwinten, met wie ik samen het voormiddagblok presenteer, KU Leuven-rector Rik Torfs kunnen strikken. Hij vroeg een plaatje van Jason Derulo aan, omdat een groepje meisjes dat zo lief vroeg. Deze keer contacteerde Kwinten ook weer enkele bekende Vlamingen waarvan we dachten: die persoon heeft wel iets boeiends te vertellen. Maar helaas kregen we weinig respons terug uit onze shortlist: Joy-Anna Thielemans had opnames, Leuvenaars Jeroen Meus en Umesh ‘Haldis’ Vangaver hadden het zelfs te druk om te antwoorden.

Imperial March

Eén man wou, ondanks hij het vrij druk heeft de laatste tijd, wel tijd vrijmaken voor ons. Zijn naam: Dimitri Bontinck. De vader van Jejoen liet wel weten dat hij geen vervoer ter beschikking had. Ofwel moesten we zijn treinticket betalen, ofwel hem persoonlijk komen ophalen. Want tot slot van rekening is hij wel een BV geworden en kan dat er wel van af, aldus Bontinck himself.

Aangezien we maar arme studenten zijn, stelde ik voor om hem te skypen om 11 uur in de ochtend. Zekerheid kon hij niet bieden, het was dus bang afwachten of we terug konden uitpakken met een bekende Vlaming in onze uitzending. Maar rond kwart na tien liet Bontinck plots weten dat hij al klaar zat voor het gesprek. “Komaan guys!”

Een 20-tal minuten hebben we hem moeten laten wachten, maar uiteindelijk zaten we toch in de ether en hoorde we iets later door onze hoofdtelefoon de magische woorden: “Ooh Studentiko”, terwijl ik de ‘Imperial March’ als tapijtje gebruikte. Dimitri klonk zeer enthousiast en bevestigde dat door te vertellen dat alles “prima vera” gaat met hem. De Leuvense studenten zijn volgens hem dan ook “de enige echte bouwers, harde werkers, de toekomst”!

Hogere machten

De toon was meteen gezet: veel moeite zouden we niet moeten doen om het gesprek op gang te trekken. Getuige daarvan mijn eerste vraag: “Wat is het geheim om elke dag in alle kranten te staan”. Zijn antwoord was filosofisch: “Niet de mens leeft, maar hij wordt geleefd door hogere machten. Waarvan The Bontinck Family en vooral Dimitri Bontinck himself, geleefd wordt door de vierde macht: de media”. Aangezien ik een communicatiewetenschapper (in opleiding) ben, stelde ik vast dat ik daar wel wat verstand van zou moeten hebben. Volgens Bontinck zijn we daarom ook de uitstekende guys om ons daar over te bezinnen.

Meteen mogen we ook de groeten doen aan Rik “de bon vivant van Vlaanderen” Torfs, die zich eerder afvroeg welke vrouw nu vader Bontinck überhaupt wil hebben. Wel, meneer de rector, vader Bontinck heeft al veel blonde meisjes op zijne stok gehad. Hij is er ook van overtuigd dat het er in ieder geval meer zijn als Torfs.

Fandag

Nog voor Kwinten of ik een nieuwe vraag kan stellen, maakte Bontinck een niet-zo-geleidelijke overgang naar zijn fandag. “Nog nooit gezien in Vlaanderen”, stelt Bontinck. Volgens hem zou het niet om een grap gaan of een verzinsel van de vierde macht, maar om een initiatief van drie studenten uit West-Vlaanderen, “het Dallas in Flanders”. Die willen wel liever anoniem blijven, maar de fandag in Antwerpen komt er. Er staan intussen ook al 14.000 aanwezigen op Facebook,

De fandag valt evenwel samen met de laatste dag van Rock Werchter. Dat vindt Bontinck blijkbaar wel jammer, want in zijn familie stroomt namelijk muzikaal bloed. Hij heeft wel een oplossing: “Laat Rock Werchter die dag naar de Grote Markt van Antwerpen verhuizen.” Dat daar de Schuer nog niet aan gedacht heeft! Er liggen overigens plannen op tafel om een groots volksfeest te houden in het Sportpaleis. Fernand Huts zou sponsoren, al weet die (na navraag) verder van niets.

Temptation Island

Natuurlijk wilden we ook eens weten of we Bontinck gaan zien in de ‘nieuwe’ Temptation Island. Wat blijkt: ook daarvan liggen er plannen op tafel! “Het publiek wil Dimitri Bontick in Temptation Island”, stelt vader Bontinck. Zo’n vierduizend Facebookers, om precies te zijn.

En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen we op simpele vraag ook nog eens een primeur. Er ligt nòg een contract op tafel, waarover hij helaas op de oppervlakte blijft. We vragen door, maar vangen bot: “Eerst tekenen”, stelt Bontinck. We mogen onszelf intussen goede journalisten noemen, aangezien we de “pieren vanonder zijn neus halen”. Het wordt dus uitkijken naar de boekskes volgende week, want in theorie zou hij zijn krabbel al moeten gezet hebben. En we worden gerustgesteld: “Guys, het blijft in the Flanders”, stelt Bontinck..

Onze babbel is intussen 10 minuten ver en zo goed als alle vraagstukken zijn de wereld uit. Ook Dimitri Bontinck werd er zelf blij van: “The guys van Leuven, ze doen het weer. De grote wetenschappers!”. Meteen de eerste keer ooit dat ze mij, als communicatiewetenschapper, een grote wetenschapper noemen - waarschijnlijk ook de laatste keer. Ik koester het moment.

Tot slot gaf hij nog een tip mee aan de studenten: na inspanning komt ontspanning. “Zoals ying en yang eigenlijk.”

Epiloog: “Bedankt Dimitri”

11 minuten lang mochten we Bontinck interviewen, of laten we zeggen aanhoren. Live in de ether, iets waar hij niet voor terugdeinsde. Bontinck reageerde na ons interview overigens nog op een filmpje van Lesley-Ann Poppe, waarin ook zij de studenten een hart onder de riem wou steken. Dimitri vond het filmpje van zijn (voormalige) sweetie maar derderangs en goedkoop. Het was vandaag zijn turn. Live in Leuven.

https://twitter.com/BontinckDimitri/status/608133674693984256

Lang verhaal kort maken: heel Vlaanderen heeft intussen een mening over deze man, maar je kan niet zeggen dat je veel moeite moet doen om woorden uit zijn mond te krijgen. Oneliner na oneliner de wereld insturen, dat is enkel gegeven aan échte BV’s, en waarschijnlijk mag Dimitri zich daarom ook die titel toe-eigenen. Als je dan nog als verzoekplaat niet Jason Derulo, maar ‘Zeil je voor het eerst’ van Bart Kaëll aanvraagt (nummer 36 uit onze Bloktop 60), wel, dan bevestig je dat de Bontinck family inderdaad muzikaal bloed heeft. Bedankt, Dimitri!

© 2015 – StampMedia – tekst: Gerrit Willems, audio: Kwinten Rummens en Gerrit Willems (Radio Scorpio)


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/06/2015