De werkloosheid bij migranten ligt hoger in België dan in eender welk land in Europa. Slechts 57 procent van de Belgische bedrijven stelt allochtonen te werk, blijkt uit een test van Tempo-Team. “Het probleem van discriminatie en uitsluiting is een oud zeer op de arbeidsmarkt”, stelt Phillipe Melis, manager social projects tempo team.

Uitzendbureau Tempo-Team wil een engagement van bedrijven tegen discriminatie. Slechts 57 procent van de Belgische bedrijven stelt allochtonen te werk. En het probleem heeft nog diepere wortels: amper 62 procent van de burgers met roots die buiten de EU liggen, zijn actief op de arbeidsmarkt. Bij de ‘algemene’ bevolking is dit 73 procent, blijkt uit cijfers van de VDAB en de FOD Economie. In zijn totaliteit ligt de werkloosheidsgraad bij migranten in België op 20,7 procent.

Zeven op de tien werkgevers zeggen dat dit komt door de weinige motivatie en interesse dat allochtonen tonen. Als ik vraag wie het meest gediscrimineerd wordt op de Belgische arbeidsmarkt, is het antwoord van Adil El Arbi echter: “Iedereen die niet blank is.” El Arbi maakte onlangs met comedian Bert Gabriëls het filmpje ‘solliciteren met een andere kleur’. Bekijk het hieronder via YouTube:

Iedereen heeft wel last van vooroordelen, Nederlanders zijn gierig, Belgen zijn saai. Maar hoe vaak komt het voor de juist die vooroordelen er voor zorgen dat je niet een job geraakt? “Turken hebben over het algemeen een betere reputatie dan Marokkanen”, weet El Arbi. “Maar een vrouw met een hoofddoek bijvoorbeeld, maakt al zeer weinig kans. Je moet al een geweldig cv hebben eer je voorrang krijgt van een blanke man.”

Het feit dat je een vreemd klinkende naam hebt, is al meer dan genoeg om die cv opzij te schuiven. Allochtonen krijgen dan horen dat de job al ingenomen is, of dat ze iemand hebben gevonden die beter bij het profiel past. Maar hoe kan je dan nog gemotiveerd gaan solliciteren als er enkel naar je huidskleur of naam wordt gekeken? “Overtuigd en zelfzeker overkomen”, raadt El Arbi aan. “Laat je origine een troef zijn.”

"Solliciteer niet met baard"

Othman Azzouz is een getuige in een ander filmpje, dat de interculturele beweging Kif Kif eind april online plaatste. Hem hebben ze een publiek geheim verteld: hij zou met zijn baard wellicht niet snel een job vinden. Azzouz: “Natuurlijk heb ik overwogen om hem af te scheren, maar wat zou dat uitmaken? Ik vind hem leuk staan en na een paar dagen heb ik alweer een stoppelbaard. Waarom moet dt allemaal voor een job ,waar ik alleen telefonisch of via e-mail contact heb met de cliënten?”

Azzouz is al twee jaar intensief op zoek naar werk. Het enige wat hij in twee jaar solliciteren heeft aangeboden gekregen, is een tijdelijk contract voor twee maanden. Er moet natuurlijk brood op de plank komen en na zo lang zoeken en niets te vinden wil Azzouz zelfs een job waar hij overgekwalificeerd voor is. “Ik ben bereid om te werken en wil daarom eender welke job aannemen, zelfs al liggen die buiten mijn expertise. Ik durf niet meteen te spreken van racisme. Er zijn verschillende vormen van discriminatie, maar discriminatie is zeker aanwezig.”

Samen met Kif Kif en Hand in hand tegen racisme wil Othman Azzouz de discriminatie op de Belgische arbeidsmarkt een halt toeroepen. Er zijn al verschillende acties gestart, onder andere de praktijktesten en de massa mailactie van API 3.0.

© 2014 – StampMedia – Zsa-Zsa Lazo