(PIDMAGGeen leuk feestje zonder uit­zonderlijk goede muziek! Wij spraken hierover met DJ Lady S, een Belgische met Marokkaanse roots. Op dertien jaar tijd heeft ze alles gezien, van New York tot de Golfsta­ten. Hoe gaat het er aan toe op decadente feestjes ? Verschil­len ze veel met onze Westerse night out? Wij vroegen het al­vast aan deze pittige dame.

Hoe ben je DJ geworden?
Lady S: "Ik groeide op met muziek. Mijn papa was DJ, mijn broer en beste vriend Tarik ook en mijn oom speelde in een bandje. Als Tarik oefende, obser­veerde ik, wat ik leuk vond. Ik startte niet met draaien om te DJ’en als hoofdberoep, maar door meer en meer te oefenen is mijn passie ontstaan. Allemaal heel toevallig. Muziek kan je niet leren, het moet in je zitten en je moet het voelen. Ik kan bijvoorbeeld helemaal niet dansen, dat zit niet in mij."

Hoe ziet een rustige dag van een DJ eruit?
Lady S: "In het weekend moet ik draaien, dus dan slaap ik uit. Ik sta op in de late namiddag, ontbijt en ga dan sporten. Daarna check ik alle sociale media, rust ik even en eet samen met mijn familie. Dan is het tijd om de nacht in te vliegen. DJ zijn lijkt hectisch, maar in het weekend neem ik tijd voor mezelf. Ik dieet redelijk veel, want het nachtleven is geen gezonde le­venswijze."

Hoe denkt je familie over jouw druk­ke agenda?
Lady S: "Mijn familie steunt mij en toont veel begrip. Als ik eens in het buiten­land draai en mijn ouders vrij zijn, komen ze zeker mee. Ze houden van Dubai en andere landen in het Mid­den-Oosten, dus als ik hen mee kan ne­men naar daar, is dat extra leuk." 

"Goed voor een vrouw"

Een vrouwelijke DJ is niet zo evident, lijkt me.
Lady S: "Het is sowieso een men’s world. Ik ben geen fan van de meeste vrouwelijke dj’s. Sommige vrouwen geven een ver­keerd beeld van wat een vrouwelijke dj is en kan. Vrouw zijn in de dj-wereld kan een troef zijn en je kan je vrouwelijke charmes gebruiken. Maar dat mag niet je grootste troef zijn, de mu­ziek moet nummer één blijven natuurlijk!"

Voel jij je als vrouw soms benadeeld in die mannenwereld?
Lady S: "Als nieuwkomer had ik daar vroeger wel eens last van, maar nu word ik meer behandeld als een gelijke en krijg ik evenveel credits en respect als een mannelijke dj. Soms kijken mannen wel eens op me neer en zeggen ze: “Je hebt goed ge­draaid voor een vrouw.” Moet ik dat als een compliment opnemen? Muziek is geslachtloos, dus wat heeft mijn ge­slacht ermee te maken? Eerlijk gezegd denk ik dat ik na 13 jaar beter draai dan sommige mannen." 

Flessenoorlogen en champagnedouches

Je tourt in het Midden-Oosten, zei je. Hoe gaat het er daar aan toe?
Lady S: "Clubbing is wat hetzelfde over heel de wereld. Het is samenkomen op één plaats om plezier te maken, om te kunnen viben op de muziek. In het Midden-Oosten gaat het er iets decadenter aan toe, want zij hebben een groter inkomen.

Het typische machogedrag is overal wel te vinden. In clubs doen ze soms bot­tle wars: dan kijken ze welke tafel het meeste consumeert. In het Midden-Oosten zag ik de meeste flessen drank, daar wil iedereen graag gezien worden. Iedereen wil aan de tafel vooraan, zodat iedereen hen ziet.

Zijn er nog gekke dingen gebeurd in het Midden-Oosten?
Lady S: "Wat opvalt, is dat ik heel veel fooi krijg. Bezoekers vragen een nummer aan en dan schuiven ze me een paar biljetten toe. Meestal draai ik de liedjes die ze aanvragen, maar dan geef ik de centen terug omdat de or­ganisatie me al vergoedt. Ik ben gewoon dankbaar dat ik op dat moment daar kan draaien en mijn beroep kan uitoefenen." 

Wat voor gekke dingen heb je hier in Europa al meegemaakt?
Lady S: "Niets specifiek. Het valt me op dat er hier veel champagne showers gebeuren. Dan spuiten ze champagne over­al. Daar kan ik niet tegen, vooral niet als mijn laptop in de DJ-booth bespoten wordt met champagne. Niet leuk!"

Wat zijn je toekomstplannen?
Lady S: "Ik vertrek dadelijk naar de studio om te producen. Eigen muziek maken, dat is waar ik verder in wil gaan."

© 2016 - StampMedia - Tara Boutaleb


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.13 p. 6
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 13/05/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 13/05/2016