Donderdag ging het internationaal documentaire filmfestival DOCVILLE van start in Leuven. Op de veertiende editie van DOCVILLE schittert Doof Kind op het witte doek. Alex de Ronde, de regisseur, schetst een ontroerend portret over zijn zoon Tobias. "Op televisie wordt doofheid beschouwd als een handicap, maar het is zoveel meer dan dat", stelt de Ronde.
Toen Tobias één jaar oud was, kreeg hij de diagnose van slechthorendheid. “Dankzij mijn familie heb ik mijn doofheid leren accepteren. Mijn ouders beslisten dat gebarentaal de voertaal werd”, vertelt Tobias. “Als kind ging ik naar het dovenonderwijs en leerde ik veel dove vrienden kennen. Ik kreeg de kans om in een dovenomgeving op te groeien. Dat heeft ertoe geleid dat ik mijn doofheid nooit als een probleem beschouw. Ik heb veel geluk om in een omgeving op te groeien waar doofheid wordt geaccepteerd. Dat zorgt er ook voor dat een dove zijn eigen dovencultuur leert aanvaarden.”
“Ik bewonder Tobias zijn grenzeloos optimisme”, zegt de Ronde. “Wanneer Tobias fouten maakt, kan hij dat snel accepteren. Hij slaagt erin om het negatieve om te buigen tot iets positief. Terwijl anderen blijven zeuren, gaat Tobias dapper verder.” De humor van Tobias werkt heel aanstekelijk. “Humor zorgt ervoor dat de documentaire niet te serieus wordt”, zegt Tobias. “Gaandeweg creëer je als dove je eigen dovencultuur en je eigen taal. Humor is daar een belangrijk onderdeel van. Dat is ook een deel van mijn dovenidentiteit.”
Zowel vader als zoon stellen vast dat de dovengemeenschap onder druk staat. “Als gezinnen kiezen voor een hoorapparaat is dat hun keuze. Veel mensen zitten met hun handen in het haar. Ze twijfelen of ze al dan niet voor een hoorapparaat kiezen. Ik wil mensen verwittigen dat een cochleair implantaat geen wondermiddel is, maar dat is aan hen om te ontdekken”, vertelt Tobias. Alex ziet dat veel mensen in zijn omgeving kiezen voor een cochleair implantaat. “Steeds meer dovenscholen sluiten de deuren. Dat betreur ik. Dit heeft drastische gevolgen voor de dovencultuur en de gebarentaal.”
“Dove mensen verdienen evenveel kansen als horende mensen”, gaat Tobias verder. “Het is belangrijk dat overheden inzien dat dove mensen in hun eigen dovencultuur kunnen opgroeien. De sociaal-emotionele ontwikkeling en het dovenonderwijs zijn van cruciaal belang voor doven. Ik moedig ouders van dove kinderen aan om op te komen voor de rechten van doven.”
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 29/03/2018