Zolang de voorraad strekt, biedt Gezonde Buurt in Oost-Vlaanderen de ‘Doorgeefvaas-set’ aan. Als je een ‘Doorgeefvaas’ ontvangt, geef je diezelfde vaas met een nieuw boeketje door aan iemand die je liefhebt.
De actie wordt georganiseerd door Gezonde Buurt, een initiatief van de Christelijke Mutualiteit Oost-Vlaanderen. Mensen die willen deelnemen, dienen zelf een boeket en een vaas te kopen. Het is de bedoeling dat je die ‘Doorgeefvaas’ aan iemand geeft die voor jou belangrijk is. De ontvanger bewaart de bloemen, maar koopt ook een nieuw boeket om in diezelfde ‘Doorgeefvaas’ te steken. Op die manier kan de ontvanger de ‘Doorgeefvaas’ opnieuw aan een dierbare bezorgen. Daardoor ontstaat er een kettingreactie van samenhorigheid.
Iedereen in Oost-Vlaanderen kan deelnemen. Om dat te doen moet je een gratis ‘Doorgeefvaas-set’ aanvragen bij Gezonde Buurt. Daarin zitten 5 wenskaarten, waarop een persoonlijke boodschap voor de ontvanger kan worden geschreven. De bedoeling is dat je één wenskaart gebruikt en de rest doorgeeft aan de ontvanger, zodat hij of zij hetzelfde kan doen voor iemand anders. Daarnaast zit er ook nog een ‘Doorgeefvaaskaart’ bij. Daarop wordt het principe uitgelegd en weten de ontvangers dus wat ze te doen staat. De actie ging al van start en zal doorgaan tot de voorraad op is. Ook na de Warmste Week kan je dus nog een ‘Doorgeefvaas-set’ aanvragen.
Warmte
Steven De Groote is educatief medewerker bij CM Oost-Vlaanderen. Hij maakt deel uit van het team Gezondheidsbevordering dat verantwoordelijk is voor Gezonde Buurt, en dus ook voor deze actie. ‘‘We hebben voor de ‘Doorgeefvaas’ inspiratie opgedaan bij Annick Helsen,’’ zegt De Groote. “Zij voerde vorig jaar de Nijlense ‘Doorgeefvaas’ in. Met dat initiatief wou ze een gevoel van warmte creëren bij de mensen. We kregen van Annick de toestemming om het idee over te nemen. De mensen kunnen wel wat warmte gebruiken tijdens deze coronacrisis.’’
De Groote vindt dat de ‘Doorgeefvaas’ in 2020 een nieuwe betekenis heeft gekregen. ‘‘In tijden van corona heeft men veel minder sociaal contact. Een babbeltje slaan met iemand kan dan ook echt deugd doen.”
Volgens De Groote kan de vaas ook tussen organisaties of scholen worden doorgegeven. En wie weet maakt het gebruik zelfs zijn oversteek naar andere gebieden.
“Doordat de vaas steeds wordt doorgegeven, zou het ook niet verrassend zijn als er ‘Doorgeefvazen’ opduiken in andere provincies en misschien zelfs landen.”