De expositie Inspirations van de Belgische ontwerper Dries Van Noten is nog tot 19 juli te bewonderen in het ModeMuseum in Antwerpen. Van Noten brengt er zijn oeuvres en inspiratiebronnen samen. Van zijn schooluniform tot de Sex Pistols.

Het ModeMuseum geeft modeliefhebbers de kans om Van Noten’s inspiratiebronnen ook in Antwerpen te aanschouwen. "Wij waren  al lang vragende partij, maar Dries had het steeds te druk", vertelt Katleen de Rijcke, gids bij het ModeMuseum.

In november was de tentoonstelling van Van Noten te zien in het museum Les Arts Décoratifs in Parijs. "Nadat de Belgische ontwerper een kijkje nam in het archief van het museum Les Art Décoratifs, vroeg het museum of hij daar geen tentoonstelling wilde doen. Zo ontstond het concept Inspirations."

Fashion Chaos

De eerste herinnering van Dries Van Noten aan mode waren zijn schooluniformen. “Dat spoorde me aan om een uniforme kamer in mijn tentoonstelling in te richten”, vertelt Van Noten tijdens ons bezoek.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende kamers met elk hun eigen verhaal en sfeer. De eerste kamer kreeg de naam Fashion Chaos, symbool voor de chaotische tijd waarin Dries zich in het begin van zijn carrière bevond. De Antwerpenaar volgde les aan het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen tot 1981.

“De jaren tachtig hadden een zeer innoverend invloed op de modewereld", zegt Van Noten met enige nostalgie. In die tijd werden Armani en Versace bekend. Het was een tijdperk van nieuwe dingen. Een kantelmoment voor de mode-industrie."

Bekijk de fotoreportage:
https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650807555281/

Punk en Grunge

Chaos is er ook in de tweede kamer Punk en Grunge. “De kamers zijn zeer donker, want we moesten het doen met 50 lux. Dat komt wel goed uit aangezien de jaren negentig van de vorige eeuw een zeer donkere periode waren. De Engelse punkgroep de Sex Pistols en de melancholische zanger Kurt Cobain spraken mij aan, maar ook de wereldwijde rebellie van die tijd vond ik fascinerend”, legt de ontwerper uit.

De Antwerpenaar blijft niet bij één stijl. Dat is te merken aan zijn uiteenlopende inspiratiebronnen en muze . De nonchalance van Parijs met Serge Gainsbourg sprak tot de verbeelding van de designer, maar ook de barokstijl ten tijde van Louis XVI. Het mode-icoon Iris Apfel en label Balenciaga spelen een belangrijke rol in het creatieve proces van de ontwerper. Van Noten adoreert hen. Doordat de Belgische designer veel reist, komt hij in contact met vele culturen. Dat verklaart zijn eclectische collectie.

”Mag ik even een kleine anekdote vertellen?”, vraagt Van Noten plots. “Ik was eens op de luchthaven van Madrid en werd omringd door luxe ketens zoals Gucci en Valentino. Toen passeerde een paar hippies. Laptop in de ene arm, zak in de andere arm. Zij droegen hun kleren zonder respect. Dat bracht me aan het aan het denken. ‘Misschien hebben zij het bij het rechte eind en is de luxewereld verkeerd bezig.’ Zo ontstond mijn vrouwencollectie lente-zomer 2015 . Ik mix vaak verschillende stoffen en stijlen met elkaar, maar nog nooit heb ik zo’n schrijnende samenstellingen gemaakt als toen”, bekent de Antwerpenaar.

Vlaamse Primitieven

Een van de verschillen tussen de tentoonstelling in Les Art Décoratifs en Het ModeMuseum is dat er in Antwerpen een kamer gewijd is aan de Vlaamse Primitieven, een groep kunstschilders uit de Nederlanden van de 15de en begin 16de eeuw, vooral werkzaam rond de bloeiende steden. Adellijke discretie, kuisheid, nobele terughoudendheid en het boorduurwerk inspireerden Van Noten voor zijn vrouwencollectie herfst-winter van 1999.

“Tot drie uur voor de opening vond ik mijn tentoonstelling niet af. Er ontbrak iets. Er stond geen mannelijk naakt! Het museum Plantin-Moretus was zo vriendelijk om me een schilderij van Rubens te lenen zodat ik honderd procent achter mijn expositie kon staan”, sluit Dries Van Noten zijn rondleiding af.

‘Inspirations’ is meer dan een tentoonstelling over kleding. Het is eerder een intieme reis door de wereld waarin de Antwerps designer verkeert. Het geeft een beeld van zijn creatieve proces. De bedoeling van de expositie is om mode en kunst samen te brengen.

Dries Van Noten, ‘Inspirations’
Tentoonstelling ontworpen en gerealiseerd door Les Arts Décoratifs, Parijs (1 maart tot 2 november 2014). Georganiseerd in Antwerpen door het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen. Loopt tot 19 juli.

© 2015 - StampMedia - Tara Boutaleb