De Vlaamse Jeugdraad reikte op 22 januari voor de vierde keer de 'Klein Duimpje'-award uit. De prijs beloont een project dat zich het afgelopen jaar verdienstelijk maakte voor jongeren. Deze keer vielen zowel het BINT-project uit Molenbeek als Astrid Anquetil, eerste Vlaamse 'Low Impact Girl,' in de prijzen.

Eeuwige roem

De Vlaamse Jeugdraad zet zelf ook de schouders onder jongerenprojecten en werkt actief aan een meer positief beeld van jongeren. Om ook andere organisaties en individuen te belonen die daarmee bezig zijn, reikt ze al vier jaar deze award uit. Katrien Crispeyn van de Vlaamse Jeugdraad: "Zo krijgen lokale projecten extra media-aandacht. Het gaat dus echt om de roem. Voor lokale projecten zoals het BINT project is dit een echte opsteker omdat ze zo ook vanuit een bredere context de erkenning krijgen dat ze goed bezig zijn."

Vanuit de leefwereld van jongeren

BINT is een werking waar allochtone meisjes uit Molenbeek een 2-jarige animatorenopleiding krijgen om zich daarna te engageren binnen één van de lokale jeugdorganisaties. Tijdens de opleiding leren de deelneemsters verschillende spelvormen en begeleidingsmethoden kennen. Dit project is een belangrijke kans voor jonge meisjes die ook zelf op zoek zijn naar een mogelijkheid om zich te engageren. Vooral in een wijk waar het niet altijd makkelijk opgroeien is. "Organisaties die vertrekken vanuit de leefwereld van jongeren zelf, met aandacht voor diversiteit, zijn zeker een Klein Duimpje waard," aldus Crispeyn.

Duurzaamheid

"Na drie stemrondes bleven er nog steeds twee initiatieven over om te nomineren. Er zat dus niets anders op dan dit jaar uitzonderlijk aan twee projecten een prijs te geven." Dat tweede initiatief was het duurzame project van Astrid Anquetil, die zichzelf omdoopte tot ‘Low Impact Girl.’ "We zagen dat duurzaamheid erg leeft onder de verschillende jeugdwerkorganisaties maar ook bij losse jongeren. Astrid besloot haar eigen ecologische voetafdruk te verkleinen als thema voor haar eindwerk op school.. Wij vinden het erg mooi dat ze dit hele 'low impact'-project helemaal zelf op getouw gezet heeft. Op haar blog geeft ze tips en rapporteert ze over haar eigen inspanningen. Een voorbeeld hiervan is hoe ze haar kleerkast omtoverde tot een duurzame kast. Zo inspireert ze veel andere jongeren," vertelt Crispeyn aan StampMedia.

© 2010 – StampMedia – Femmy Thewissen