Edward Theuns (23) ambieert in de Omloop Het Nieuwsblad, voor eigen volk, een top 10-plaats. De sprinter van Topsport Vlaanderen-Baloise wil tonen dat hij meer in zijn mars heeft. Ondanks zijn snelle benen droomt de Gentbruggenaar van de Vlaamse kasseiklassiekers. “Ik kan vooral veel kracht op de pedalen zetten.”

Vorig seizoen keek Edward Theuns nog zijn ogen uit, toen hij op het Gentse Sint-Pietersplein zijn rugnummer opspeldde. Als neoprof mocht de Gentbruggenaar meteen in de Omloop Het Nieuwsblad debuteren. Helemaal doorweekt bibberde hij toen als 21ste over de streep. Zaterdag is Theuns echter een van de schaduwfavorieten in de Vlaamse openingsklassieker. “Na mijn sterke seizoensbegin moet ik mij niet verstoppen. Ik start met de ambitie om top 10 te rijden.”

Theuns heeft een uitstekende winter achter de rug. Dat bewees hij met mooie ereplaatsen in Frankrijk en Spanje. In de Ster van Bessèges reed hij zelfs tot de slotdag in de leiderstrui. Momenteel staat de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise eerste in de stand van de Europe Tour, het tweede hoogste wielerniveau. “Ik had er wel rekening mee gehouden dat ik weer een serieuze stap vooruit zou zetten, dus helemaal verrast ben ik niet. Mijn prestaties liggen in de lijn van mijn eigen verwachtingen.”

Sprint als sterk wapen

De Belgische wielerliefhebbers hopen dat Theuns de sprintlacune zal opvullen die Tom Boonen en Tom Steels achterlieten. “Momenteel zijn er geen Belgische topsprinters, maar ik zie me niet als het nieuwe boegbeeld. De voorbije maanden zijn mijn sprintkwaliteiten er sowieso heel wat op vooruit gegaan. Vorig jaar beschouwde ik me meer als een allrounder, nu leun ik dichter bij het sprinterstype aan. Al ben ik geen rassprinter zoals Mark Cavendish. Ik kan vooral veel kracht op de pedalen zetten.”

“Bij de beloften wist ik al dat ik een stel snelle benen had,” vertelt hij in sappig Gents. “maar ik was geen renner die bleef zitten om de sprint af te wachten. In de jeugdcategorieën wilde ik de koers maken, proberen weg te rijden. Bij de profs worden de koersen zodanig sterk gecontroleerd dat de meeste wedstrijden op een massasprint eindigen. Zo ontdek je automatisch of je daar iets te zoeken hebt. Bovendien spelen positionering en ervaring een grote rol. Ik merk dat ik nog elke sprint bijleer.”

Toch wil Theuns zich niet enkel op de sprints toespitsen: “Het is een beetje een moeilijke situatie, want ik zou graag in de Vlaamse klassiekers schitteren. Ik rijd die wedstrijden bijzonder graag en denk dat ik er op termijn voor de overwinning kan meespelen. Ik ga dus zeker niet op voorhand zeggen dat ik een pure sprinter ben, omdat ik mijn grenzen nog moet aftasten. Afhankelijk van hoe ik als renner evolueer, zal het zichzelf wel uitwijzen welk type ik nu echt ben.”

Bachelordiploma

Kenners merkten Theuns voor het eerst op toen hij als eerstejaarsbelofte in een sprint bergop de eerste etappe van de jeugdrittenwedstrijd Triptyque des Monts et Châteaux won. De toen nog onbekende Theuns klopte er de huidige Amerikaanse kampioen tijdrijden Taylor Phinney (BMC), Belgisch kampioen Jens Debusschere (Lotto-Soudal) en John Degenkolb (Giant-Alpecin). “Op dat moment kwam die overwinning totaal uit de lucht vallen. Alles viel toen op zijn plaats: ik had waarschijnlijk een uitzonderlijke dag en wat geluk.”

Door zijn studies revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent kon Theuns niet direct bevestigen. “Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik ging studeren. Aangezien ik niet wist dat ik zo succesvol in de koers zou zijn, had ik vooraf geen plan opgesteld om vakken te spreiden. Ik heb elk jaar zoveel mogelijk studiepunten opgenomen, maar steeds met de koers in mijn achterhoofd. De combinatie was niet altijd even gemakkelijk. Misschien ben ik daardoor wel een jaartje of zo verloren, maar ik ben blij dat ik mijn bachelordiploma behaald heb. Als ik ergens aan begin, dan maak ik dat ook graag af.”

Cappuccino en cortado

In tegenstelling tot veel van zijn ploeggenoten bij Topsport Vlaanderen-Baloise komt Theuns totaal niet uit een koersmilieu. “Mijn broer kende iemand die koerste, ik ben dan eens mee gaan fietsen en uiteindelijk ben ik steeds verder in de wielerwereld gerold. In het begin stonden mijn ouders er nogal twijfelachtig tegenover, maar gaandeweg zagen ze dat ik me vooral heel hard amuseerde.”

Fietsen was een uitlaatklep voor Theuns. “Na het studeren verzette ik op die manier mijn gedachten. Bovendien is het gewoon leutig om met vrienden onderweg voor een koffie te stoppen en op een terras te genieten.” Zijn favoriete koffie? “Doe mij maar een cappuccino. En als ik in Spanje ben, bestel ik iedere keer een cortado, een espresso met melk.”

Ploegleider Walter Planckaert vermoedt dat Theuns na dit seizoen zijn vleugels ergens anders zal uitslaan. “Ik heb in de eerste wedstrijden van het seizoen gezien dat Edward sterker geworden is. Samen met Jelle Wallays, Gijs Van Hoecke en Pieter Vanspeybrouck is hij stilaan klaar om een stapje hogerop te zetten.” Of Theuns na zijn ereplaatsen in Frankrijk en Spanje al door World Tour-ploegen is benaderd? “Nog niet”, lacht de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise geheimzinnig.

© 2015 – StampMedia – Laurens Soenen