Nieuw op de Gentse Feesten: tien geboden om de overlast te beperken! Het collectief Feestbaarheidskader wil zo het voortbestaan van het evenement veiligstellen.
Enkele maanden geleden pleitte de vzw Leefbaarheidskader ervoor om de Gentse Feesten af te slanken omdat ze in hun huidige vorm te veel overlast veroorzaken. Als reactie richtte Guus van der Kreeft samen met gelijkgestemden het Feestbaarheidskader op, dat tien geboden opstelde voor feestvierders.
Van der Kreeft is zich ervan bewust dat de Gentse Feesten voor overlast zorgen. Met de tien geboden wil het Feestbaarheidskader de verantwoordelijkheid bij de feestvierders leggen. De vzw is tegen het opleggen van strengen normen, waar het Leefbaarheidskader wel voor ijvert.
De initiatiefnemer zegt de dialoog te willen aangaan, zodat de Feesten voor iedereen aangenaam en amusant blijven. Hij wil de sociale controle onder de feestvierders helpen herleven. Bezoekers moeten ook tijdens de Feesten respect voor de Arteveldestad tonen.
Wij vroegen van der Kreeft een woordje uitleg bij de tien geboden en legden elk gebod voor aan een Gentenaar.
1. Koopt uw pinten aan de toog. Enkel Hollanders kopen blikken in de nachtwinkel.
"Door je pinten aan de toog te kopen, steun je de mensen die de Feesten organiseren. We willen geen Feesten waar je moet betalen om op de pleinen te mogen komen", licht van der Kreeft toe.
"Ik koop alcohol op de Feesten zelf", bevestigt Ann De Meulemeester (27). "De Feesten moeten opbrengen. Ik vind de prijzen best wel democratisch."
2. Houdt uw mond wanneer ge de feestenzone verlaat. En roept stillekes.
Logisch, vindt van der Kreeft: "We willen ook de nachtrust respecteren van de mensen die buiten de feestenzone wonen."
"Overlast beperken is niet nodig", vindt Wieme Theo (65), gepensioneerde. "De mensen mogen luid roepen, er zijn slechts één keer Gentse Feesten per jaar."
3. Plassen, overgeven en kakadoen doet ge in de toiletten. We zijn niet in een grot opgevoed.
"Een Gentse gevel is heilig, daar heb je respect voor", zegt van der Kreeft.
"Terecht", vindt Peter Verdegem (51). "Een kleine en grote boodschap horen op het toilet thuis."
4. Iedereen die afval op straat smijt, maakt kennis met die van IVAGO. Zware mannen.
"De mensen van IVAGO hebben al veel werk. Feestgangers moeten hun best doen om hen geen extra werk te bezorgen", vindt van der Kreeft.
"Heel goed, men mag gerust nog wat strenger zijn", oordeelt Annie Coppez (68). "Ik heb er een hekel aan dat mensen zaken op de grond gooien."
5. Het stadscentrum hangt vol camera's, dus gedraagt uzelf!
"Big Brother is watching you. De camera's hangen er specifiek voor de Gentse Feesten", zegt van der Kreeft.
Jeroen Denys (26) heeft geen problemen met de camera's: "Ik zal niets uitsteken."
6. Vraagt toestemming voor ge iemand bepotelt.
"Vooral van op de Vlasmarkt komen er klachten van vrouwen", zegt van der Kreeft. "We willen dat het vrouwelijk schoon op de Feesten niet bedreigd wordt door handtastelijke personen."
"Een goede zaak", beseft Hovhannes Ohanian (16). "Als je iemand bepotelt zonder toestemming, dan is dat aanranding. Toestemming is altijd nodig."
7. Komt te voet, met de tram en bus of met de velo. Centrumbewoners hebben recht op een parkeerplaats.
"Het is heel vervelend als je straat volgeparkeerd is, zodat je als centrumbewoner je commissies niet aan de deur kunt uitpakken", vindt van der Kreeft.
"Handig", oordeelt ook Niran Vanwonterghem (26). "Er worden extra bussen en trams ingelegd. Sowieso zijn er te weinig parkeerplaatsen."
8. Probeert thuis te vrijen. En kamt uw haar.
"Veel mensen leren elkaar kennen tijdens de Gentse Feesten", zegt van der Kreeft. "De hartstocht kan hoog oplopen, wat een goede zaak is, maar probeer de liefde niet te bedrijven op de motorkap van iemands auto."
"Het hangt ervan af hoe je het interpreteert, maar dat soort dingen doe je best thuis. Kusjes mogen wel", vindt Willem Paepe (21). "Maar mijn haar kam ik niet." Zijn vriendin Cassandra Loton (20), die haar haar wel kamt, geeft hem gelijk.
9. Amuseert ulder! En al zijt ge nog zo scheef... recht naar huis.
"Straatstenen lijken soms goed te slapen, maar een eigen bed, of dat van een ander, slaapt beter", vindt van der Kreeft.
"Mensen die te veel gedronken hebben, gaan beter naar huis", bevestigt Olivier Vannieuwenhuyze (73).
10. Uw laatste pint drinkt ge met een volslagen onbekende.
"Het is de bedoeling dat je nieuwe mensen leert kennen op de Feesten", vindt van der Kreeft.
"Toen ik jong was, lette ik op niet veel", bekent Raffe Guler. "Nu vind ik wel dat het de bedoeling is dat je kennismaakt met anderen als je iets drinkt."
© 2013 - StampMedia / Mediaraven - Mattijs Ameye