© Présidence de la RDC

Zeven maanden na het aantreden van Félix Tshisekedi als nieuwe president heeft de DR Congo een nieuwe coalitieregering. Twee derde van de posities in de nieuwe regering gaan naar bondgenoten van voormalig premier Kabila. De onderhandelingen raakten rond in de nacht van 25 augustus.

© Présidence de la RDC

Maandenlang werd er onderhandeld en gepalaverd tussen de politieke platforms FCC (oud-president Joseph Kabila) en CACH (Félix Tshisekedi). Het is belangrijk om weten dat de aanhangers van Kabila de meerderheid hebben in het parlement. 

Er is nu dus eindelijk een nieuwe regering. "Het staatshoofd heeft de verordening hierover ondertekend", zegt de nieuwe premier Sylvestre Ilunga. "Nu de regering is samengesteld, kunnen we binnenkort aan de slag". Ilunga zelf werd al op 20 mei tot premier benoemd.

Vernieuwing

De eerste regering onder Tshisekedi bestaat voor 17% uit vrouwen. "Het is niet heel veel maar dat wordt gecompenseerd door de toegekende portefeuilles", volgens Ilunga. Volgens de premier is het evenwicht tussen de provincies gerespecteerd. "We hebben nu een vrouwelijke vicepremier, een vrouwelijke minister van het Plan en een vrouw als minister van Staat en als minister van Buitenlandse Zaken. Er zijn nog twee andere vrouwen minister van Staat. In totaal was 76,9% van de ministers nooit lid van een eerdere regering. Een belangrijke vernieuwing".

© Pixabay

Volgens de eerste minister komen alle 26 provincies van Congo aan bod in de nieuwe regeringsploeg. En er is ook een 'gedelegeerde minister' met als bevoegdheid personen met een handicap.

"Volgens mij was het wachten de moeite waard", aldus Ilunga. "We hebben nu een regering die de visie van het staatshoofd zal realiseren. We kiezen voor verandering. De verandering begint nu! Laten we aan het werk gaan!"

'Co-habitation'

De nieuwe regering is eigenlijk een 'co-habitation' tussen twee kampen. Het FCC van Kabila zal twee derde van de posten bezetten. CACH, het platform van Tshisekedi, heeft een derde in de regering. De minister van Binnenlandse Zaken komt uit de UDPS, de partij van president Tshisekedi. De minister van Justitie komt uit de PPRD, de partij die Kabila steunt. Begroting is in handen van de UNC, de partij van Vital Kamerhe, de kabinetschef van Félix Tshisekedi.

Verenigde Staten zijn tevreden

De Verenigde Staten reageerden op Twitter zeer snel op de benoeming van de nieuwe regeringsleden. "Wij willen graag samenwerken met de nieuwe regering", zegt Mike Hammer, de Amerikaanse ambassadeur in Kinshasa. "We willen het bevoorrechte partnership tussen beide landen bevorderen om vrede en welvaart te promoten", luidt het.

President Tshisekedi reisde maandag naar Japan. Hij zal in Tokio deelnemen aan een Internationale Conferentie over de ontwikkeling van Afrika.

vorige volgende