VRT- en wetstraatjournalist Johny Vansevenant heeft op 30 mei een eredoctoraat gekregen van de UHasselt voor zijn 'journalistieke duidelijkheid in een wereld vol vertwijfeling'. Het doctoraat sloot aan bij het jaarthema 'managing the information overload'.

Met een loopbaan van 24 jaar in de journalistiek, waarvan de laatste 22 jaar als politiek verslaggever, begon de nieuwshonger van Vansevenant in de jaren zeventig. De staatsgreep van generaal Pinochet in 1973 in Chili en de acties rond het hoge inschrijvingsgeld aan de universiteiten in ons land prikkelden zijn zintuigen. De objectieve berichtgeving liet een grote indruk na bij Vansevenant, waarna hij begon als radioverslaggever bij de toenmalige BRTN.

24 op 24 nieuws

Het radiomedium leent zich perfect om begrijpbare, actuele informatie over te brengen. In tegenstelling tot televisie waarbij de kijker snel afgeleid kan worden door wat er op de achtergrond gebeurt. "Bij radio is er altijd nieuws te melden, 24 op 24. Het nieuws staat nooit stil", vertelt Vansevenant. Een ander positief aspect is het hele live gebeuren. "Je kan nieuws brengen terwijl het gebeurt en de situatie kan altijd veranderen."

Beweegreden

Johny Vansevenant krijgt het eredoctoraat voor zijn duidelijke en begrijpbare berichtgeving als radioverslaggever. "Het is de taak van elke journalist om verduidelijking te brengen. Je gaat op zoek naar zo veel mogelijk informatie over een onderwerp, om achteraf een selectie te maken", nuanceert Vansevenant.

Als ervaren politiek verslaggever zoekt Vansevenant steeds een beweegreden achter het nieuws. "Een aanpassing van de strategie door een politieke partij start altijd vanuit een bepaald motief. Ook is het erg belangrijk om de standpunten van elke partij mee te geven aan het publiek. Wat je zeker nooit mag doen, is beschuldigende berichten de wereld insturen", legt Vansevenant uit.

Geïnformeerde lezer

Naast verslaggeving op de radio en duidingprogramma's zoals De zevende dag heeft Vansevenant ook een boontje voor sociale media. Zo is hij actief op Facebook en Twitter. "Drie jaar geleden was ik erg actief op Facebook, maar nu gebruik ik enkel nog Twitter. Het is fijn om nieuws in korte berichten te gieten. Een Twitterbericht kan opmerkelijke gevolgen hebben. Het incident tussen Elio Di Rupo en Jean-Michel Javaux tijdens de regeringsonderhandelingen bijvoorbeeld. Di Rupo speelde Javaux de zwartepiet toe voor het uitstellen van de regeringsonderhandelingen. Waarop Javaux Di Rupo van repliek diende door te tweeten dat hij zijn afwezigheid al lang op voorhand had aangekondigd.

"Enkel de geïnformeerde lezer kende de achtergrond van die tweets, dat trekt me zo aan in Twitter", vertelt Vansevenant.

Vissen uit een zee van informatie

Jonge journalisten en jongeren in het algemeen gebruiken vaak het internet, waar toch een informatieovervloed is. Volgens Vansevenant kunnen jonge journalisten wel nog altijd de juiste feiten kiezen in die zee van informatie.

"Als je de hoofdjournaals bekijkt en één à twee kwaliteitskranten leest, ben je mee met de belangrijkste feiten. Jonge journalisten moeten zich wel bewust blijven van de nieuwsagenda. Er wordt altijd iemand beter van door in het nieuws te komen", geeft Vansevenant mee.

Johny Vansevenant heeft zelf nooit een opleiding journalistiek gevolgd, maar las kranten en boeken, keek naar journaals en deed aan zelfstudie. "Dat staat in contrast met de opleiding journalistiek waarbij jongeren vooral techniek wordt bijgebracht. Een belangrijk aspect om een goede journalist te worden, is algemene kennis en ambitie. Een ander belangrijk punt is, dat een jonge journalist altijd in zijn achterhoofd houdt wie de doelgroep is: "Is het nieuws voor een gespecialiseerd of breder publiek bedoeld?"

Straffe uitspraken

De huidige overvloed aan informatie is niet toevallig met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht. Lezers en luisteraars weten vaak niet hoe ze met die informatiestroom moeten omgaan. "Toch kan de media een fakkeldrager zijn in aanloop naar de verkiezingen. Duidingprogramma's dragen hun steentje bij in de berichtgeving, al is het een uitdaging om de inhoud op het publiek af te stemmen", legt Vansevenant uit. Als politiek journalist heeft Vansevenant al heel wat gezien in zijn carrière. "Ik heb de ontstaansgeschiedenis van de partijen meegemaakt en kan straffe uitspraken van politici gemakkelijk relativeren", besluit de eredoctor.

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso, foto: Geert Boutsen


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 04/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Radiovisie.eu op 04/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 04/06/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Radio VRD op 04/06/2012