De Paleo levensstijl is gebaseerd op de manier waarop onze voorouders aten en bewogen. Mensen die deze levensstijl aanhangen zijn niet langer gelukkig met ons huidig voedings- en bewegingspatroon. Maar Paleo-aanhangers willen op die manier ook het hoofd bieden aan de crisis.

De 25-jarige fitnesscoach Leander Verbraeken heeft jaren gezocht naar een levensstijl waarbij hij zich goed voelt. Tal van diëten heeft hij geprobeerd. Toen is hij in aanraking gekomen met Paleo. “Het is een vorm van leven die het voedings- en bewegingspatroon van onze voorouders nabootst. Je kiest zelf de manier waarop je deze leefgewoonte volgt”, zegt hij. “Het nieuwe boek van Pascale Naessens, Mijn pure keuken, is bijvoorbeeld een eigen invulling van Paleo”, vertelt Leander. In het boek vormen groenten en fruit, samen met het minder innemen van koolhydraten, de basis.

Rauw en puur

Paleo is afgeleid van paleolithicum, wat 'oude steentijd' betekent. “Mensen die met Paleo bezig zijn, zijn op zoek naar een oplossing voor zichzelf. De manier waarop onze ouders en de vorige generaties leefden, blijkt duidelijk niet te werken. Paleo-aanhangers willen op een andere, positieve manier de toekomst tegemoet gaan”, zegt Ellen Anthoni van het onderzoeksbureau Trendwolves dat onderzoek naar Paleo bij jongeren deed. Eén van de conclusies is dat jongeren op zoek gaan naar het rauwe en het pure. Sommigen beginnen rauw vlees te eten, maar daar draait het bij Leander Verbraeken niet om. Hij eet dingen die van een zo hoog mogelijke kwaliteit zijn en volgt de 80/20-regel. “Tijdens de week volg ik de Paleo levensstijl heel strak, terwijl ik er in het weekend wat losser mee omga. Dan eet ik bijvoorbeeld wel eens een pizza. Maar dat voel ik daarna wel.”

Back to basics

Het vertrouwen in ons systeem brokkelt bij jongeren af omwille van de financiële en politieke crisissen. "Jongeren willen op een andere manier leven”, zegt Ellen Anthoni. “Mensen keren vaker terug naar de basis en kopen hun groenten bijvoorbeeld weer meer op de lokale markten in plaats van in de supermarkt”, zegt Leander Verbraeken.

De juiste manier

Leander Verbraeken wil zoveel mogelijk mensen aanzetten om met de Paleo levensstijl te beginnen. Hij is ervan overtuigd dat het de juiste manier is. “Het is heel makkelijk om vol te houden. Ik daag je uit om het een maand op mijn manier te proberen. Je zult heel zeker een verschil merken. Als het je niet bevalt, kan je opnieuw overschakelen op je oude leefgewoonte.”

© 2013 – C.H.I.P.S StampMedia – Shana Rasschaert