In het kader van de Europa 2020 doelstellingen, heeft de Raad van Ministers van Onderwijs het fiat gegeven aan het actieplan van de Europese Commissie om vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan. Bedoeling is om het aantal jongeren dat te vroeg de schoolbanken verlaat te reduceren tot minder dan 10%.

In september 2010 werkte de Commissie 'Jeugd in beweging' uit, waarin gesteld werd dat jongeren de toekomst zijn om tot een 'slimme, duurzame en inclusieve groei' van de Europese economie te komen. Eén van de pijnpunten die werd aangehaald, was het vroegtijdig schoolverlaten (dit zijn jongeren die geen hoger middelbaar onderwijs hebben genoten en geen andere opleiding volgen, nvdr.). De Commissie zou een voorstel doen aan de Raad, waarin de lidstaten worden aangemoedigd actie te ondernemen. In België was het aantal schoolverlaters in 2009 11,1%, een daling met 19,6% tegenover 2000.

Drie pijlers

Om de huidige 14,4% te laten dalen tot minder dan 10% moeten de regeringen verschillende beleidsdomeinen aanwenden, zoals onderwijs, sociale politiek en jeugdwerking. De Commissie richt zich op drie pijlers: preventie, interventie en compensatie.

Men wil met de preventieve maatregelen in Europa vooral taalachterstand en het aantal zittenblijvers wegwerken. Dit kan onder andere door een beter kleuteronderwijs te organiseren. Uit cijfers blijkt dat kinderen die al van jongs af aan onderwijs genieten, beter zijn in wiskunde op latere leeftijd. Ook wil de Commissie een volwaardig en flexibel systeem van beroepsonderwijs opzetten, zodat de jongere de motivatie behoudt om zich verder te bekwamen.
Interventie situeert zich zowel op het niveau van de student als van de school. Men wil het concept 'Learning Communities' ingang doen vinden, waarbij de school als een aangename leeromgeving wordt gezien waarin jongeren hun eigen talenten kunnen ontplooien. Ook wil men meer inzetten op individuele trajecten om spijbelen tegen te gaan.

De laatste pijler is compensatie. Wanneer mensen op latere leeftijd terug naar school willen, moet dat gemakkelijker worden.

De toekomst

Tegen 2020 zal voor ongeveer 85% van de jobs een hogere opleiding nodig zijn. Het is dus zowel maatschappelijk als economisch van belang voor Europa dat vroegtijdig schoolverlaten wordt voorkomen. "Wanneer we het cijfer met 1 procentpunt laten dalen, zal dit per jaar een half miljoen gekwalificeerde jongeren genereren", aldus Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur en Meertaligheid. "Want onderwijs is een goede investering voor jobs en economische groei, dat zichzelf op termijn vanzelf terugbetaald."

© 2011 - StampMedia - Michaël Verest



Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 26/05/2011